Orhangazi’de ceviz ağacına ilgi artıyor

Orhangazi’de ceviz üretimine ilgi artmaya başladı. Çiftçiler ceviz için özel bahçeler kuruyor. Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, ilçede ceviz rekoltesinin 350-400 tona çıktığını bildirdi.

Orhangazi’de ceviz ağacına ilgi artıyor

NEVZAT OKUMUŞ

 

İnsan sağlığı konusunda özel bir meyve kabul edilen ceviz, Orhangazi’de de aynı ilgiyi görmeye başladı. 

Genelde aile tarımı şeklinde dikkat çeken Orhangazi’deki ceviz üreticiliği, bahçesi-tarlası olanların kendilerine yetecek oranda yetiştirdikleri ve yararlandıkları bir meyve olmaktan çıkacak duruma geldi ve ceviz bahçeleri kurulmaya başlandı.

Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, değerli bir meyve olarak asırlar boyu bilinen cevizin yıllardır bahçelerde birkaç ağaçtan ibaret olduğunu, ancak günümüzde özel bahçelere dönüşmekte olduğunu kaydetti. İlçeye bağlı Fındıklı ve Gedelek Mahalleleri’nde özel ceviz bahçeleri bulunduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, ilçe çapında ekimi yapılan 500 dönüm dolayında ceviz ağacı varlığı olduğunu söyledi. İlçede ceviz ağaçlarının her geçen yıl arttığına işaret edeHasan Cevizlidere, “Bu artışla birlikte rekolte oranı da yıllık 350-400 ton arasına çıktı” dedi.  

 

Dolu ve benzeri olumsuz hava koşullarının ceviz üretimindeki rekolteyi düşürdüğünü ifade eden Cevizlidere, içinde bulunduğumuz sezonda cevizin bekleneni verdiğini söyledi. 

Hasadı, bahçenin bulunduğu yöreye göre değişen taze ceviz, halen pazarda kabuklu olarak kilosu 10 liradan başlayan fiyatlarla alıcı bulurken, iç ceviz fiyatı ise kilosu 40-60 lira arasında satışa sunuluyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X