Orhangazi’de katı atık isyanı

Orhangazi İlçesi’nin içme suyu havzasına yapılmak istenilen katı atık depolama alanına halk ve sivil toplum örgütleri tepki gösterdi.

Orhangazi’de katı atık isyanı
AYKUT GÜNGÖR
 
Orhangazi Belediyesi tarafından Nadir su kaynağı ve su toplanma havzasına yapılmak istenilen 3. Sınıf Katı Atık Depolama tesisi için ÇED süreci başlatılırken, STO temsilcileri içme suyunun Orhangazi ilçesi için daha önemli ve değerli olduğunu vurguladılar. 
 
Taş Ocağı işleten işletmelerin tehlikeli atıklarının bertaraf edilmesi için yapılacak olan tesisin içme suyu havzasına inşa edilmesinin kabul edilemez olduğunu anlatan Avukat Erol Çiçek, Orhangazi Belediyesi’nin asli görevleri ile ilgili alanlarda çalışmasını istedi. 
 
Orhangazi Belediyesi’nin üçüncü sınıf katı atık depolama tesisi kurmak gibi, mevzuatla kendisine verilmiş bir görevi olmadığını söyleyen Çiçek, “Nadir su toplama havzası kirlenmeye karşı çok hassas. Orhangazi’nin su ihtiyacını Nadir kaynağı ve doğusunda Kaynarcadaki sondajların sularından karşılanmaktadır. Bu kaynaklar doğrudan  ilçenin batısındaki, Fındıklı-Hamzalı arasındaki sırtlardaki mermerlerin üzerine düşen yağış suları ile  beslenmektedir. Orhangazi halkı kendi yaşamına ve suyuna sahip çıkacağını herkes bilmelidir. Mevcut taş ocaklarının taşı alınmış çukurlarına günde 85 ton maça ve döküm kumu, uçucu kömür külü, curuf ve kazan tozu  dökülmesi planlanıyor. Atıkları taşıyan kamyonlar mahallelerin içinden geçen yolları kullanacaklar. Oluşacak trafiği ve tonajı mevcut yollar üstlenecek durumda değildir” şeklinde konuştu. 
 
Konu ile ilgili gerekli yasal girişimlerde bulunacaklarını belirten Çiçek, halkın su ihtiyacından daha önemli bir yatırımın olamayacağını kaydetti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X