Orhangazi’de kivi budama kursu

Orhangazi Ziraat Odası’nın, ilçe tarımının yükselen değeri alternatif üründe öne çıkan kivi üretimi konusundaki etkinliklerine bu kez Kivi Budama Kursu da eklendi.

Orhangazi’de kivi budama kursu

NEVZAT OKUMUŞ

Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, kivi üretimine olan yoğun ilgi karşısında ilçede üretimini yapanları kivilerin budanması konusunda aydınlatmak amacıyla düzenledikleri kursun, sabah teorik, öğleden sonra pratik olarak gerçekleştiğini söyledi. 

YILDA İKİ KEZ

Yüksek Ziraat Mühendisi Hulusi Samancı’nın verdiği kursta, kivi meyvesinin dikimi yapıldıktan sonraki ilk üç yıl içinde ‘şekil budaması’nın yapıldığı anlatıldı. Verime geçen kivi ağaçlarında yaz ve kış budaması olmak üzere iki kez budama yapıldığını belirten Samancı, budamanın verimi doğrudan etkilediğini belirterek, “Erkek ve dişi kivilerin budamaları yaz ve kışa göre değişir. Erkek bitkileri kışın hafif budamak gerekir. Budama sonrasında bitkinin olası hastalıklardan korunması için mutlaka ilaçlanması gerekiyor” dedi.

Katılımcılar, budamadaki ilk örnekleri veren Hulusi Samancı’nın Orhangazi’deki kendine ait kivi bahçesinde yapılan uygulamalar esnasında, uygulamalı olarak buda hakkında bilgi aldılar. Kursa katılan 23 üreticiye Ziraat Odası’nın hazırladığı katılım belgesi de verildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X