Orhangazi’de Zeytin Festivali

Orhangazi’de 38.si düzenlenen Zeytin Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Çeşitli yarışmaların gerçekleştirildiği etkinlikte, zeytinin ilçe için önemine vurgu yapıldı.

Orhangazi’de Zeytin Festivali

NEVZAT OKUMUŞ

Orhangazi 3. Zeytin Festivali nedeniyle ilçede düzenlenen etkinliklerde renkli görüntüler yaşandı. Mehteran gösterisi, halk oyunları ile renklenen kutlamalarda, daha önce düzenlenen ‘Zeytin Dane, ‘Zeytin Bahçe Bakım’, ‘Zeytinyağlı Yemek ve Tatlı’ ve Kompozisyon Yarışmaları’nda dereceye giren isimler ile festivale katkı veren isim ve kuruluşlara ödülleri verildi. Festival, en fazla ilgiyi çeken yarışmalardan biri olan ‘Köy Kervanı Geçişi’ ile noktalandı. Bu yarışmaya katılan dokuz mahalleden Paşapınar, Keramet ve Çakırlı ilk üç dereceyi paylaşan mahalleler oldu.

ZEYTİN TORUNMALI

Cumhuriyet Alanı’ndaki kutlamalara katılan AK Parti Bursa Milletvekili Zekeriya Birkan, son 15 yılda ciddi adımlar atıldığını söyledi. Birkan, “Bir çok sorun ortadan kalktı, sıradan çıktı. Orhangazi’de de gözle görülür olumlu değişiklikler oldu. Alt ve üst yapı sorunları bitirildi. Otoyol da ayrıca Orhangazi’ye önemli bir katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da zeytinin tarihsel sürecine işaret ederek, “600 yıl boyunca üretken olan, yararlı olan, gelir getiren zeytinden başka bir kaynak yoktur. Sanayinin en uzun ömürlü fabrikası bir zeytin ağacıdır. İçinde bulunduğumuz coğrafyanın temel geçim kaynağı olan zeytin ve onun ürünü zeytinyağının korunması gerekir” dedi. 

İŞLEME TESİSİ

Belediye Başkanı Neşet Çağlayan ise, zeytinin Orhangazi için çok önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirterek, “ Bir milyon 691 bin zeytin ağacı ile ilçe tarımında yüzde 75’lik pay alan zeytin üretiminin gelecek kuşaklara taşınması açısından bizlere önemli görev düşmektedir. Sofralık zeytin Orhangazi’den alınır, Orhangazi’den satılır. Bunu destekleyici çalışmalarımız var. Zeytinin pazara hazır hale getirilmesi için 100 bin metrekarelik bir alanda Bursa Büyükşehir Belediyemiz tarafından bir zeytin işleme tesisi kurulacak ve bu tesis aynı zamanda İznik, Gemlik ve Mudanya’ya da hizmet verecek” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Abdülkadir Karlık Orhangazi’nin 50 yıllık geleceğini 101 milyon liralık harcama ile güvence altına aldıklarını ifade etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X