Orhangazili çeltik üreticisi alternatif ürüne yöneliyor

Orhangazi’de çeltik ekim alanlarında son yıllarda daralma yaşandığı, üretici sayısında da düşüş kaydedildiği belirtildi. Bölgede çeltik ekiminin, yerini alternatif ürünlere bıraktığı kaydedildi.

Orhangazili çeltik üreticisi alternatif ürüne yöneliyor

NEVZAT OKUMUŞ

Orhangazi’nin gözde ürünlerinden çeltikte ekim alanlarının son yıllarda giderek azaldığı belirtildi. Orhangazi Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Gürkan Kabul, 2017 yılına ait çeltik ekimi için başvuruların 3 Nisan’da başladığını ve 15 Mayıs’ta sona erdiğini kaydetti. Kabul, 2017 sezonunda 26 üreticinin bin 357 dekarlık bir alanda ekim yapacağını bildirdi.

Dekar başına Osmancık türü çeltikte 900 kilo, Baldo türü çeltikte ise 750 kilo verim alındığını belirten Kabul, yıllar önce sayıları yüz civarında olan çeltik üreticisi sayısının giderek azalıp, bu sezon 26’ya indiğini ve rekoltenin de bin 200 ton civarında olacağının beklendiğini kaydetti.

ALTERNATİF ÜRÜNLER…

Orhangazi’nin ova bölümünde Çeltikçi, Gedelek, Karsak, Akharem, Gemiç, Gürle ve Yenigürle’de ekimi yapılan Baldo ve Osmancık türü çeltikte, ekim alanındaki daralmanın nedeni olarak pirinçteki kazancın giderek azalması, alternatif ürün olarak başta kivi olmak üzere nektarin ve sebzenin öne çıkması gösterildi. Çeltik üreticileri, “Çeltikten bekleneni yıllardır alamadık, piyasası bizi giderek üzdü. Kivi üretimi öne çıktı. Tüysüz şeftali olarak bilinen ‘nektarin’ gözde oldu, sebze ise her zaman müşteri buluyor. Bu yüzden çeltik ekimi giderek azaldı, yok olursa şaşırmamak gerekir” değerlendirmesinde bulundular.

Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere de, “Çeltik ekiminden hasada kadar geçen süredeki maliyet artışı, olumsuz hava koşullarından çok çabuk etkilenmesi, hasattan sonraki depolama sorunlarına ek olarak çeltiğe verilen fiyatta cazibenin yokolması, yeterli desteğin alınamaması, üreticiyi bu üründen caydırır hale getirdi. Bu arada, yöremizde alternatif ürünlerin albenisi de bir o kadar yükseldi. Özellikle kivi ve değişik ürünlerin üretimine yönelmeler arttı” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X