Orhangazili zeytincinin zararı büyük

Orhangazi’de gerçekleştirilen araştırmalar, sofralık zeytinde büyük önem taşıyan bölgedeki rekoltede büyük kayıp yaşandığını gösterdi. Bölgede yüzde 75’e yakın zarar olduğu ifade ediliyor.

Orhangazili zeytincinin zararı büyük

NEVZAT OKUMUŞ

Marmara Bölgesi’nin sofralık zeytin konusunda öne çıkan isimlerinden biri olan Orhangazi yöresinin zeytin rekoltesinde önemli kayıp yaşandığı belirtildi.

Orhangazi Ziraat Odası’nın ilçe merkezi ve dış mahallelerdeki zeytin bahçelerinde yaptığı araştırma ve incelemeler sonucunda, bahar aylarındaki çiçeklenme döneminde meydana gelen aşırı yağışların, çiçeklerde tozlaşmayı önlediği ve döllenmenin olmadığı görülerek bir rapor haline getirildi.

“Zeytin bahçelerindeki bu inceleme sonucunda yörede ‘boncuklanma’ dediğimiz olay gerçekleşmiş ve ayrıca aşırı yağışlar bazı kesimlerde yüksek neme neden olduğundan çiçeklerde çürümelere yol açmıştır” diyen Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere, Orhangazi genelinde 2016 sezonunda yüzde 75 oranında zeytin zararı saptandığını söyledi. Hasan Cevizlidere, Orhangazi Ziraat Odası’nın son beş yıllık dönemi içine alan bir rapor hazırladığını ve ilgili kurumlara gönderildiğini kaydetti.

Orhangazi genelinde normal koşullarda 25 bin ton ve üzeri zeytin rekoltesi olması gerekirken, geçen yıl rekolte 19 bin ton olarak gerçekleşmişti. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X