‘Orta’ kelimesi üzerimize yapıştı

Üretime bakıldığında kullanılan teknolojilerin hep orta seviyede olduğunun görüldüğünü belirten TÜSİAD Başkanı Bilecik, ”Ekonomide genel veriler orta. Orta kelimesiyle, orta gelir tuzağından da kurtulmamız gerektiğine inanıyorum” ifadesini kullandı.

‘Orta’ kelimesi üzerimize yapıştı

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Bilecik, orta gelir tuzağının Türkiye için çok kritik bir eşik olduğunu vurgulayarak, “Dikkat ederseniz bu ‘orta’ kelimesi maalesef biraz üstümüze yapıştı” dedi.

Bilecik, Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Konferansı’nda konuştu. Türkiye’deki şirketlerin dijital teknolojilere ayak uydurmasının çok az ve üzerinde düşünülmesi gereken bir problem olduğunu vurgulayan Bilecik, şöyle konuştu: ”Dijitalleşme ısrarımız ülkemizin kalkınma hedefleriyle de bire bir örtüşen bir konu. Türkiye için çok kritik bir eşik var; orta gelir tuzağı. Ama dikkat ederseniz bu orta kelimesi maalesef biraz üstümüze yapıştı. Üretime baktığımızda kullandığımız teknolojiler hep orta seviyede. Ekonomide genel veriler orta. Orta kelimesiyle orta gelir tuzağından da kurtulmamız gerektiğine inanıyorum. Sıçrama yapan ülkelerin ise yüksek teknolojili sanayi sektörüne borçlu olduklarını görüyoruz. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişme ve yatırımlar ülkelerin ekonomileriyle gerçekten doğrudan etkili. Bu kritik eşiği ancak böyle bir yaklaşım ve yapısal reformlarla aşmak mümkün.”

İŞ DÜNYASINI KORKUTAN ALAN

İş dünyasının dijital teknolojideki bazı kelimelere ve konulara çok yabancı olduğunu, zaman zaman bu alanlarda yatırım yapmaktan korktuğunu da dile getiren Bilecik, “Eklemeli üretim, bulut teknolojileri, siber güvenlik, akıllı robotlar bu kelimeler gerçekten zaman zaman iş dünyasına soru işaretleri koyuyor. Bu konuda iş dünyası için daha yumuşak veya sempatik kelimeler bulmak gerektiğine inanıyorum. Hedefimiz tamamen bu teknolojilerden faydalanarak Türkiye’nin dönüşmesine ve ekonomiye daha fazla katkı sağlamak” dedi.

DEMOKRASİ VE HUKUK VURGUSU

TÜSİAD Başkanı Bilecik, ekonomideki büyüme rakamlarının iş dünyasını son derece mutlu ettiğini söyledi. Yüksek ve kaliteli büyüme vurgusu yapan Bilecik şöyle devam etti: “Kısa vadeli harcamaların ağırlıklı olduğu birtakım reçeteler ekonomiyi bir anda sıçratabilir ama kalıcı olmayabilir. Hatta maliyeti yüksek olabilir diye düşünüyoruz. Yılın ikinci yarısında kalıcı sağlıklı reformlar yapmak için bu zamanı iyi kullanmamız gerekir. Reformlara da bunun için gerçekten ihtiyaç var. Ekonominin yeni yol haritasında en belirgin kuşkusuz ki iktisadi noktalar değil, demokrasi ve hukuk sisteminde, temel hak ve özgürlüklerde kaydedilecek gelişmelerdir. İnanın iktisadi yapacağınız hamlelerden daha fazla demokraside, hukuk sisteminde, temel hak ve özgürlük alanlarında kaydettiğimiz gelişmeler iktisadı zaten son derece yukarıya çıkaracaktır.”

MALİ DİSİPLİN UYARISI

İlk yarıda bütçede verilen 25,2 milyar liralık açığın Türkiye ekonomisi için çok önemli bir rakam olmasa da Türkiye ekonomik yönetimlerinde en önemli kritik noktasının mali disiplin olduğunu dile getiren Bilecik, “Mali disiplinin bozulmaması, burada kötü sinyaller alıyoruz, bu rakamların hızla toplanmasında daha fazla kıymeti harbiye var. Sürdürülebilir yüksek büyüme için verimli alanlara yatırım yapmak gerekiyor. Bugün Türkiye’deki yatırımlar ağırlıklı inşaat, bu olumsuz bir durum değil ama biz resmin daha olumlu olmasını istiyoruz. Makine ve teçhizat yatırımlarında son üç çeyrektir sürekli negatif büyüme olduğunu görmekten de üzüntü duyuyoruz” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X