Ortak hedef: İran

Suudi Arabistan’la İsrail’in İran’ı engellemek için gizli görüşmeler yürüttüğü açığa çıktı. Görüşmelerde Arap askeri gücü oluşturulması ve bağımsız Kürt devleti kurulmasının da ele alındığı bildirildi.

Ortak hedef: İran

Filistin başta olmak üzere birçok konuda karşıt saflarda yer alan Suudi Arabistan ve İsrail’in ‘ortak düşmanları’ İran’ı engellemek için yaklaşık bir yıldır gizli görüşmeler yürüttüğü açığa çıktı.

Ortadoğu coğrafyasına has olarak nitelendirilebilecek bu durum, önceki gün Washington’da yapılan Dış İlişkiler Konseyi toplantısında ilk kez resmiyet kazandı.  İsrail ve Suudi Arabistan yönetimleri arasında 2014 başından beri yürütülen beş gizli görüşmede varılan sonuçlar, Washington’daki toplantıda dünya kamuoyu ile paylaşıldı.

Toplantıya katılan Suudi Arabistan hükümeti danışmanlarından emekli general Enver Macid Eşki ve kısa zaman içinde İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğü koltuğuna oturması beklenen Dore Gold, iki ülke arasındaki barışı ilan ederken, İran’ı bölge güvenliğini tehdit eden bir ülke olarak nitelendirdi.

BAĞIMSIZ KÜRT DEVLETİ

İran’ın bölgede düşmanca ve saldırgan tutumlar sergilediğini anlatan Enver Macid Eşki ise Suudi Arabistan’ın öncülüğünde İsrail ile hayata geçirilen barış inisiyatifinin en öncelikli konulardan biri olduğunu vurguladı. 

İran’ın faaliyetlerini terörizmle bir tutan Eşki’nin sunduğu planda İran’da rejim değişikliği gerçekleştirilmesi, bir Arap askeri gücü kuruması ve Irak, Türkiye ve İran topraklarındaki Kürtlerin bağımsız bir devlet kurması çağrısına yer verildiğini belirtti.

İsrail’le Suudi Arabistan arasında son 17 ayda 5 görüşme yapıldığı ifade edildi

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X