Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) spekülatif arsa tahsis ve satışlarının önüne geçileceğini söyledi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ‘Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’ ile ‘Organize Sanayi Bölgeleri Yer Seçimi Yönetmeliği’, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Varank, söz konusu yönetmeliklere ilişkin yazılı açıklamasında, ziyaret ettikleri illerde sanayici ve girişimcilerin OSB’lerle ilgili şikayetleriyle karşılaştıklarını ve bu alanda bazı keyfi uygulamaların kamuoyu gündemine geldiğini aktardı. Yatırımcıların karşılaştığı sorunlara yönetmelik çerçevesinde müdahale ettiklerini belirten Varank, farklı düzenlemelere yönelik çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.
30 GÜN İÇİNDE SONUÇLANACAK
Tüm paydaşların, sivil toplum kuruluşlarının ve sanayicilerin görüşlerini alarak uygulama yönetmeliğini hazırladıklarını dile getiren Varank, ”Bu yönetmelikle OSB’lerde çarklar artık daha hızlı dönecek. OSB’ler, tahsis edilmemiş parsellerine ilişkin bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde herkesle paylaşacak. Spekülatif arsa tahsis ve satışlarının önüne geçilecek. Yatırımcıların arsa tahsis başvuruları 30 gün içinde neticelendirilecek. Yatırımcı reddedilirse 15 gün içinde gerekçeli karar hem yatırımcıya hem de Bakanlığa bildirilecek, keyfiliğe müsaade edilmeyecek” değerlendirmesinde bulundu. OSB’lerde arsa tahsislerine ilişkin süreçleri hızlandıracaklarını vurgulayan Varank, sadeleştirilen ve kısaltılan yeni yönetmeliğin OSB’lerin daha yatırım dostu üretim alanları haline gelmesinin önünü açtığını kaydetti.
İMAR PLANLARI DAHA ŞEFFAF OLACAK
OSB’lerin olağan veya olağanüstü genel kurullarının toplanması için çağrı yapılma süreçlerinin yeniden düzenlendiğine işaret eden Varank, genel kurul çağrısı yapılmaması durumunda nihai kararın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verileceğini bildirdi. Varank, sanayi parsellerinde, ifraz şartlarının genişletildiğine, yapı ve yapıyla ilgili esasların teknik ihtiyaçlara göre yeniden düzenlendiğine dikkati çekerek, imar planı askı süreçlerinde uygulamaların daha şeffaf olduğunu ifade etti. Yönetmelikteki değişiklikle OSB’lerde, atıklardan enerji üreten tesisler kurulabileceğini açıklayan Varank, ”OSB ve katılımcıların ihtiyaçlarına yönelik güneş ve rüzgardan elektrik enerjisi üreten tesisler açılabilecek. Tesisler, OSB tüzel kişiliğinin ortak donatı alanında yapılabilecek” diye konuştu.
BAKAN MÜJDELERİ SIRALADI
-OSB’lerde arsa tahsislerine ilişkin parsellerin üretime geçme hızı artırıldı. Arsa tahsis süreçlerinde yatırım daha da kolaylaştırılıyor.
-OSB’ler, tahsis edilmemiş parsellerine ilişkin bilgileri eksiksiz herkesle paylaşacak. Spekülatif arsa tahsis ve satışının önüne geçilecek.
-Tahsis başvuruları 30 gün içinde neticelendirilecek. Yatırımcı reddedilirse 15 gün içinde gerekçeli karar bildirilecek. Keyfiliğe müsaade edilmeyecek.
-Buralara hizmet veren doğalgaz dağıtım şirketlerine geçici mülkiyet hakkı verilecek. Hizmet sonlandırıldığı zaman mülkiyeti tekrar OSB geri alabilecek.
-Arsa tahsis süreçlerinde yapı ruhsatıyla iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma süreleri yeniden düzenlendi. Yönetime süreyi uzatma yetkisi verildi.
-OSB’ler ve katılımcıları arıtma veya atık işleme tesislerinin kapasitelerinin tam kullanımı için OSB dışından atık temin edebilecek.
-Islah OSB başvuru ve OSB tüzel kişiliği kazanma süreçlerinde oy birliği şartı kaldırıldı. Bakanlık son karar verici olacak. Bu sayede süreç hızlanacak.
-Yapı ruhsatını alıp belirtilen sürede iş yeri açma ve çalışma ruhsatını alamamış katılımcılara bir şans daha verildi, süre yeniden başlatıldı.