Osmanlı vakıf kültürü Bursa’da anlatıldı 

Prof. Dr. Ali İhsan Karataş, Osmanlı’nın bir vakıf medeniyeti olduğunu söyledi.

Osmanlı vakıf kültürü Bursa’da anlatıldı 

Osmangazi Belediyesi’nin düzenlediği “Osmanlı Dönemi Bursa’da Vakıf Kültürü” konulu konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Ali İhsan Karataş katıldı. Seyyid Usul Dergahı Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansta konuşan Prof. Dr. Ali İhsan Karataş, vakıfların Osmanlı döneminde zirveye ulaştığını ve Bursa’nın da vakıfların merkezi durumuna geldiğini anlattı. 

Karataş, “Bütün toplumlarda vakıf hizmeti vardır, ama İslamiyet ile birlikte vakıflar ayrı bir özellik kazanmıştır. Kur’an-ı Kerim’de hayrı teşvik eden ayet-i kerimeler, Peygamber Efendimiz’in hadis-i şerifleriyle birlikte Müslümanlar arasında hayır konusunda adeta bir yarış başladı. Bunun neticesinde vakıflar kurulmaya başladı. İslam tarihi boyunca böyle devam etti. Vakıflar, Osmanlı döneminde ise zirveye ulaştı. Sadece insan hayatını değil, hayvanları, bitkileri bütün canlıları ilgilendiren her alanda vakıflar kuruldu. 7’den 70’e herkes ya vakıf kuran ya da vakıflardan istifade eden kişiler olarak vakıfların etrafında bütünleşmeye başladılar” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X