Otomatik BES’le yılda 1 milyar TL tasarruf

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılım uygulamasının hayata geçirilmesi durumunda, yeni işe başlayacakların gelirleri üzerinden yaratılacak tasarrufun yıllık en az 1 milyar lira olması bekleniyor.

Otomatik BES’le yılda 1 milyar TL tasarruf

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları kapsamında hayata geçirilmesini planlanan yeni işe başlayanların BES’e otomatik katılımını öngören sistem, gözleri buradan elde edilecek tasarrufa yöneltti. Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine dayanarak yapılan hesaplamalara göre, BES’teki katılımcı sayısı geçen yıl sonundan 19 Aralık 2014’e kadar olan dönemde 880 bin 735 kişi artarak 5 milyon 33 bin kişiye ulaştı. Aynı dönemde katılımcıların fon tutarı 9 milyar 57 milyon lira artarak 34,2 milyar liraya çıktı, son bir yılda kişi başına ortalama yıllık tasarruf da 10 bin 284 lira olarak hesaplandı.

ASGARİ 125 LİRA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2013’te 703 bin yeni istihdam yaratıldı. İstihdam artışının aynı kalması ve mevcut ödeme sistemi çerçevesinde yeni işe başlayan her bir çalışanın devlet katkısı dahil aylık asgari 125 lira ödemesi halinde, otomatik katılımla yaratılacak yıllık tasarruf yaklaşık 1 milyar 55 milyon lirayı bulacak.

İSTEMEME HAKKI VAR

Eylem planına göre otomatik katılım sistemi, yeni işe başlayan bir çalışan adına otomatik olarak emeklilik hesabı açılması ve ilk aydan başlayarak maaşından otomatik katkı payı kesintisi yapılmasına dayanıyor. Kişiler sisteme katılmayı istememeleri durumunda da başvuru yapabilecek, bu konudaki pilot çalışmanın sonuçları 2015 sonunda değerlendirilecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X