Otomotiv çalışanları perşembeye dikkat

MESS, ‘İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları 2014 Yılı Verileri’ni yayınladı. Metal sektöründe geçen yıl 5 bin 446 iş kazası meydana gelirken, çalışanların yüzde 4,5’inin bu talihiz olaya maruz kalması dikkat çekti.

Otomotiv çalışanları perşembeye dikkat

Bursa’dan otomotiv devlerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda üyesi olan Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) araştırması, sektörde en çok iş kazasının yaz aylarında ve perşembe günleri olduğunu ortaya koydu.

Metal sektöründe iş sağlığı ve güvenliği alanında genel durumu yansıtan ve MESS üyesi 138 işyerinin katılımı ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, 2014 yılında 5 bin 446 iş kazası yaşandı, 32 meslek hastalığı tespit edildi. Çalışanların yüzde 4,5’i iş kazasına maruz kalırken, bu oran erkeklerde yüzde 4,8, kadın çalışanlarda ise yüzde 1,1 oldu.

İLK SAATLER DAHA RİSKLİ

Yaşanan iş kazaları sonucunda yaklaşık 63 bin kayıp işgünü kaydedildi. Bölgelere göre dağılımda en fazla gün kaybı İstanbul’da meydana geldi. Bu arada, geçen yıl yaşanan 5 bin 446 iş kazasının yüzde 43’ünü 5 gün ve üzeri kayıp işgünüyle sonuçlanan kazalar, yüzde 24’ünü kaza günü çalışılan (iş göremezlik yok) kazalar oluşturdu. En çok kaza perşembe (991) günleri yaşandı. Bunu sırasıyla salı (910), cuma (909), çarşamba (864), pazartesi (860), cumartesi (632) ve pazar (280) günleri takip etti. Saatlere göre dağılıma bakıldığında en çok kazasının 2’inci iş saatinde (842) yaşandığı görüldü. Bunu 775 kaza ile 3’üncü saat izledi.

EN ÇOK YAZ AYLARINDA

İş kazalarının meydana geldiği ay ve kayıp işgünü dağılımında, yoğunluğun haziranda ve 5 gün ve üzeri kayıpla sonuçlanan kazalarda olduğu görüldü. Mevsimsel dağılıma göre, kazalar en çok yaz aylarında yaşandı. Haziran, temmuz ve ağustos aylarında meydana gelen kazalar, toplam kazanın yüzde 26,7’sini oluşturarak ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 25,6 ile ilkbahar izledi.

TECRÜBE KAZAYI AZALTIYOR

MESS araştırmasına göre, geçen yıl 5 bin 446 iş kazası yaşandı ve kayıp işgünlerinin ortalaması 11,63 olarak tespit edildi. Kazalıların yüzde 26,8’inin 2-4 yıl kıdem aralığında yer aldığı görüldü. Bunu yüzde 19,5 ile 0-1,9 yıl kıdem aralığındaki kazalılar izledi. Sonuçlara göre, kıdem arttıkça iş kazası sayısının azaldığı, kayıp işgünü ortalamasının da arttığı belirlendi. Bir başka ifade ile, kıdem arttıkça az sayıda iş kazası yaşanmasına rağmen meydana gelen kazalar sonucu oluşan kayıp işgünü sayıları da arttı. Örneğin; en çok kazanın yaşandığı 2-4 yıl kıdem aralığındaki kazalılarda kayıp işgünü ortalaması 8,81 iken, en az kazanın yaşandığı 20 ve üzeri kıdem aralığındaki kayıp işgünü ortalamasının 16,57 olduğu belirlendi.

25-34 YAŞ ARASI İLK SIRADA

 

İş kazalarının öğrenim durumuna ve yaşa göre dağılımında geçmiş yıllara ilişkin karşılaştırmalar benzer sonuçlar ortaya çıkardı. Kazalıların yaşa göre dağılımında 25-34,9 yaş aralığı yüzde 51 oranı ile ilk sırada yer aldı. En yüksek kayıp işgünü ortalaması ise 16,76 ile 35-44,9 yaş aralığında gerçekleşirken; en çok kazanın yaşandığı 25-34,9 yaş aralığındaki kayıp işgünü ortalaması 9,26 olarak gerçekleşti. Öğrenim durumuna göre dağılımda da sonuç değişmedi ve kazaların yüzde 50’si mesleki/teknik lise mezunları arasında yaşandı. İlkokul mezunları arasından yaşanan kazaların kayıp işgünü ortalaması 21,89 iken, mesleki/teknik lise mezunları arasındaki kayıp işgünü ortalamasının 9,54 olduğu belirlendi. Öte yandan, kaza sıklık oranının bir önceki yıla göre yüzde 9 artması dikkat çekti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X