Otomotiv devine ‘siber’ darbe

Dünya eşi görülmemiş siber saldırıyla sarsıldı. İngiltere’de sağlık sistemi çöktü, bazı hastanelerde ameliyat yapılamadı. Saldırıdan Türkiye ve Bursa da payını aldı. Otomotiv devi Oyak Renault’da üretim yapılamadı.

Otomotiv devine ‘siber’ darbe

ASLIHAN AYDIN

74 ülkeye yayılan siber saldırıdan Bursa da payını aldı. Otomotiv devi Oyak Renault’da üretim durdu. Bursa’daki Oyak Renault Otomobil Fabrikasında üretim durdu. Edinilen bilgiye göre, önceki gece 00.00-08.00 vardiyasına giden çalışanlar, ‘sistem sıkıntısı’ nedeniyle sabah saat 5 civarında evlerine gönderildiler. 8.00-16.00 ile 16.00-24.00 vardiyaları da yapılamadı. 

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), dün ‘WanaCrypt0r 2.0 Saldırısı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Dünya çapında etki eden, 74 ülkeye yayıldığı bilinen zararlı yazılım siber saldırısının, az da olsa Türkiye’yi de etkisi altına aldığı belirtilen açıklamada, yaşanan sıkıntıların fidye yazılımı bulaşması ve yayılmasından kaynaklandığı ifade edildi. Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), kriz masasının aralıksız çalışmalarını sürdürdüğü ve gerekli önlemleri aldığı vurgulanan açıklamada, BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan’ın Twitter paylaşımlarına da yer verildi. Sayan, ”Dünya genelinde bir hareketlilik var, saldırıdan en çok etkilenen ülke İngiltere oldu. Zararlı yazılım bulaşması ve ciddi yayılması söz konusu. USOM, kriz koordinasyon merkezinde nöbetine kesintisiz devam ediyor” ifadelerini kullandı.

USAM’DAN ÖNEMLİ UYARILAR

USOM’un, twitter hesabından da saldırıya dair şunlar paylaşıldı: ”Dünya genelinde Phishing e-postaları ile bulaştırılan Wannacry Ransomware, SMB zafiyetinden faydalanıp iç ağda yayılabiliyor. Güncel olmayan sistemlerde Microsoft dosya paylaşım servisi SMB için MS17-010 güncellemesi gerekiyor. USOM tarafından SMB zafiyetiyle ilgili yayınlanan 21 Mart tarihli bildirimin incelenmesi, ‘https://www.usom.gov.tr/tehdit/177.html’. USOM zararlı bağlantılar listesini güvenlik cihazlarında tanımlamanız, antivirüslerin güncellenmesi ve merak uyandıran Phising emaillerine yönelik kullanıcıların dikkatli olması önemle tavsiye olunur. Fidye yazılımının bağlantı kurmaya çalıştığı yurt dışı adresler USOM tarafından da altyapı seviyesinde engellenmektedir.”

RENAULT AÇIKLAMA YAPTI

Fransız otomobil üreticisi Renault, siber saldırıya hedef olduğunu açıkladı. Cuma gününden itibaren şirketin siber saldırıdan etkilendiği vurgulanan açıklamada, ”Bu saldırıya karşı konulması için şirket içinde gerekli çalışmalar başlatıldı” denildi. Siber saldırının şirket veri tabanına verdiği zarar konusunda ise bir açıklama yapılmadı. Renault Sözcüsü, sorunun genel olarak Fransa ile bağlantılığı olduğunu ve bazı fabrikalarda bilgi sistemleri bölümlerinin bir kısmında sorun yaşandığını söyledi. Öte yandan Renault’nun Slovenya’daki tedarikçisi Revoz’da bilgisayar sistemleri etkilendiği için üretim durdu. Üretimin durduğu bir diğer adres ise Bursa’da kurulu Oyak Renault fabrikası oldu. Önceki gece 00.00-08.00 vardiyasına giden Bursalı çalışanlar, ‘sistem sıkıntısı’ nedeniyle sabah saat 05.00 civarında evlerine gönderildiler. 08.00-16.00 ile 16.00-24.00 vardiyaları da yapılamadı. Uzmanlar, bugüne kadar bu kadar geniş kapsamlı bir siber saldırının düzenlenmediğine dikkat çekiyor.

EN ÇOK İNGİLTERE ETKİLENDİ

Solucan özelliği de bulunan zararlı yazılım birkaç saat içinde dünya genelinde yayıldı. Yazılım ile yayılan ve fidye programı ile etkili olan saldırıdan en yıkıcı etkiyi İngiltere gördü. Ülkedeki sağlık sistemini hedef alan saldırıdan hastaneler, ameliyatlar ve ambulans servisleri etkilendi. Acil olmayan ameliyatlar ertelendi, sağlık kurumları hastaları geri çevirmek zorunda kaldı. Bilgisayarlarda bulunan verileri şifreleyen virüs, verilere tekrar erişebilmek için 600 dolara varan ücretler talep ediyor.

ÖNCELİK AVRUPA

Uzmanlar saldırının öncelikli hedefinde Avrupa’daki kurumların olduğunu belirtirken, İspanyol telekominikasyon devi Telefonica’da saldırıdan etkilenen kurumlardan biri oldu. Almanya’da siber saldırı en fazla Alman Demiryolları İşletmesi Deutsche Bahn’ı vurdu. Saldırı nedeniyle tren istasyonlarındaki dijital tabelaların çalışmadığı kaydedildi. Rusya İçişleri Bakanlığı ise, saldırı Windows işletim sistemi kullanan kişisel bilgisayarları etkilendikten sonra ‘virüsün yerini saptadıklarını’ açıkladı. Portekiz firması Portugal Telecom, kargo şirketi FedEX, İsveçli yerel bir kamu kurumu, Rusya’daki en büyük ikinci cep telefonu şebekesi de saldırıdan nasibini aldı. 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X