Otomotiv umutlu

Yılın ilk 5 aylık döneminde hareketli seyreden otomotivin seçim sonrası durgunluk yaşadığını ifade eden sektör temsilcileri, uzun soluklu bir hükümet kurulması halinde istikrarın bozulmayacağını kaydetti.

Otomotiv umutlu

Otomotiv pazarının yılın kalanında göstereceği performansta seçim sonrası sürecin nasıl tamamlanacağının belirleyici olacağını belirten sektör temsilcileri, istikrar ve öngörülebilirlik olduğu takdirde yıl sonu pazar tahminlerinin değişmeyeceğini ifade ediyor. 

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, bu yıl seçime kadarki 5 aylık dönemin hareketli olduğunu ifade etti. Haziran ayında ise, seçim sonrası günlerin ister istemez bir miktar durgun geçtiğini belirten Erce, ”Öngörülebilirlik hızla tesis olursa otomotiv pazarı 950 bine doğru gidebilir. Ama eğer öngörülebilirlik gecikirse, temmuz sonu ya da ağustosa kayarsa pazar o zaman 900 bin civarına çekilebilir. Bütün bunlar içerisinden bir erken seçim çıkarsa o zaman yeniden oturup tahminlerimizi gözden geçirme ihtiyacı doğacaktır” dedi.

SÜREÇ SIKINTILI GEÇEBİLİR

Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt ise, seçim sonuçlarının bir koalisyonu gerekli kıldığını belirtti. Bozkurt, ‘Eğer bu koalisyon sadece erken seçime götürecek bir hükümet çıkarırsa belirsizlik sona ermeyeceği için bu süreç sıkıntılı geçer. Ancak uzun soluklu bir hükümet kurulması başarılabilirse o zaman istikrar bozulmaz düşüncesindeyim’ diye konuştu. 

ZAM KAÇINILMAZ OLUR

Seçim sonuçlarına bakıldığında şimdilik bir belirsizlik ortaya çıkmış olmasına rağmen piyasalarda bir panik havası gözlemlemediklerini ifade eden Bozkurt, Türkiye’nin son 10 yılda bu konuda çok bilinçlendiğini vurguladı. Araç fiyatlarında Euro/TL paritesinde 3 liranın sınır bir eşik olarak görüldüğüne işaret eden Bozkurt, eğer 3 liranın üzerinde bir durum ortaya çıkarsa ay başında zammın kaçınılmaz olabileceğinin altını çizdi.

TAVİZLERDE BULUNMAK GEREKİR

Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar da, seçim sonuçlarının bir koalisyon hükümetine işaret ettiğini dile getirdi. Kibar, ‘Devletin içinde mevcut durumda bir bilgi birikimi var. Yeni bir hükümette bu bilgi birikimini bilenlerle gitmek daha sağlıklı olur. Herkes kırmızı çizgilerini çizdi ama birlikte yaşamak için birtakım tavizlerde bulunmak gerekir. En olabilecek şey de en geniş tabanı olan katılım. Bu birtakım köklü ve birikmiş sorunlara daha fazla sonuç getirebilir’ dedi.

SAĞDUYU İLE YÖNETİLMELİ

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da, her zaman makroekonomik istikrarın korunmasını ve insanların alım gücü nispetinde otomobil alma niyetlerinin oluşmasını arzu ettiklerini söyledi. Aybar, ‘Hepimiz bu istikrarın tesisinde ve korunmasında ne gerekiyorsa yapmalıyız. Bu sadece bir tarafı değil toplumun bütün katmanlarını ilgilendiriyor. Sağduyu ile bu dönemi yönetmemiz gerekiyor’ diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X