Otomotivde 1,8 milyar dolarlık ihracat

OİB’in eylül ayı ihracatının, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 4 azalışla 1 milyar 875 milyon dolar olduğu açıklandı.

Otomotivde 1,8 milyar dolarlık ihracat

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalışla 1 milyar 875 milyon dolar ihracat gerçekleştiren otomotiv endüstrisinin, Türkiye’nin dış satımındaki payını yüzde 17,7 seviyesine yükselterek son 5 yılın en yüksek oranına ulaştığını bildirdi.

Sabuncu, yazılı açıklamasında, otomotiv endüstrisinin, eylül ayında geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 4 kayıpla 1 milyar 875 milyon dolar dış satıma imza attığını belirtti.

Otomotivde, yılın 9 aylık sürecinde ise 2014’ün aynı dönemine nazaran yüzde 9 gerilemeyle 15 milyar 370 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini aktaran Sabuncu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye’nin genel ihracatı eylül ayında 10 milyar 613 milyon dolar olurken, otomotiv endüstrisi buradan aldığı payı yüzde 17,7 seviyesine yükselterek, 2010’un mart ayından bu yana en yüksek ihracat oranına ulaştı. OİB’in, 2015’in 9 aylık döneminde avro/dolar parite kaynaklı ihracat geliri kaybı 2,3 milyar dolara ulaştı. Türkiye genelinde pek çok sektörde ihracat kaybı çift haneli oranlarla gerçekleşirken, otomotiv endüstrimizde bu oran eylül ayında yüzde 4 seviyesinde kaldı. Bu çerçevede sektörümüz de ihracat payını artırarak önemini ortaya koydu. ABD ile Ortadoğu bölgesindeki ülkelere ihracat artışı performansa olumlu yansıdı. Avrupa Birliği bölgesine eylül ayında ihracatta yüzde 2 oranında az da olsa gerileme oldu. Önümüzdeki dönemde bu oranı da artıya çevirerek daha başarılı bir performans sergileyeceğimizi ümit ediyorum.”

Ticari araç ihracatı artışta

Otomotiv endüstrisi, eylül ayı ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre “yan sanayi” yüzde 13 daralma ve 716 milyon dolarlık dış satışa imza attı. Bunu “binek otomobiller” yüzde 1 artış ve 632 milyon dolarla, “eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar” yüzde 6 büyüme ve 410 milyon dolarla izledi. “Otobüs, minibüs ve midibüs” ürün grubu ise yüzde 0,3 gerilemeyle 100 milyon dolar, “diğer” başlığı altında da yüzde 3 azalışla 19 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Ocak-eylül sürecinde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 daralma ve 6 milyar 324 milyon dolarlık ihracatla “yan sanayi” ürün bazında liderliğini sürdürdü. Bunu aynı dönemde “binek otomobiller” yüzde 9 kayıp ve 5 milyar dolar, “eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar” yüzde 5 daralma ve 2 milyar 951 milyon dolar, “otobüs, minibüs ve midibüs” ürün grubu ise yüzde 3 artış ve 840 milyon dolarlık ihracatla izledi. “Diğer” başlığı altında ise aynı dönemde yüzde 12 gerilemeyle 207 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

Ülke bazında ise Almanya’ya ihracat eylül ayında yüzde 11 daralmayla 293 milyon, Birleşik Krallık’a yüzde 2 kayıpla 221 milyon, Fransa’ya da yüzde 14 gerilemeyle 184 milyon dolarlık ihracat kaydedildi. ABD’ye yüzde 113 büyümeyle 83 milyon, İtalya’ya yüzde 20 artışla 175 milyon, Slovenya’ya da yüzde 30 yükselişle 72 milyon dolarlık dış satımlar dikkati çekti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X