Otoyol için dev kamulaştırma

Bakanlar Kurulu, Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi kapsamında, Bursa ve Balıkesir’deki 30 köy ve mahallede Acele Kamulaştırma kararı aldı.

Otoyol için dev kamulaştırma

İstanbul-İzmir otoyolu kapsamında Bursa ve Balıkesir’de 30 köy ve mahallede Acele Kamulaştırma kararı alındı. Kamulaştırma yüzlerce parseli kapsayacak. Son yılların büyük kamulaştırma hamlelerinden olan ve yüzlerce parseli kapsayan alanların listesi Resmi Gazete’de yayınlandı.

Bakanlar Kurulu kararı uyarınca Bursa’nın Kadırga, Büyükbalıklı, Çaylı, Konaklı, Canbalı, Canbaz, Gönü, Harmanlı, Hürriyet, Muratlı, Runguçpaşa, Seyran, Yolağızı, Taşpınar, Subaşı, Sırabademler, Karakoca, Adaköy, Çeltikçi, Durumtay, Koşuboğazı, Taşköprü, Yumurcaklı ile Balıkesir’in Karapürçek, Söğütçayır, Duman, Yenimahalle, Yahyaköy, Ömerköy, Balıkdere köy ve mahallelerinde acele kamulaştırma yapılacak.  

TOPLULAŞTIRMA KARARI İPTAL EDİLMİŞTİ

Otoyol güzergahında yeralan Karacabey’deki 2 mahalle ve 11 köyde tarım arazilerinde ‘toplulaştırma’ yoluyla bedel ödemeden yapılan işlemler, Karacabey’de yaşayan üç arazi sahibinin itirazı üzerine iptal edilmişti. Yüksek Mahkeme’nin iptal kararıyla Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bu bölgelerde yol yapımı işlemlerinde kamulaştırma seçeneği kalmıştı.

KARARA İTİRAZ EDİLECEK

Danıştay’daki davada, köylülerin avukatlığını yapan Taylan Dinçer, Bakanlar Kurulu’nun ‘Acele Kamulaştırma’ kararının bu bölge için uygulanamayacağını savunarak, yeniden Danıştay’a dava açacaklarını söyledi. Acele Kamulaştırma kararlarının Milli Savunma ve olağanüstü durumlarda uygulanabileceğini ileri süren Dinçer, ‘Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bu bölge için normal kamulaştırma işlemi yapması gerekir. Yani arazi sahipleri pazarlığa çağrılacak, uyuşmazlık olursa idare dava açacak.  Arazi sahipleri olarak normal kamulaştırma işleminin uygulanmasını istiyoruz. Bu yüzden yeniden yargıya başvuracağız’ dedi.

Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Hakan Karademir de, “Yurt savunmasının ihtiyacı olan durumlar ile olağanüstü durumlarda, Bakanlar Kurulu kararı ile kullanılabilecek olan bu yetki, bir otoyol projesi için kullanılıyor. Bu yolun yapılmasını bu kadar olağanüstü duruma getiren nedir merak ediyoruz. O bölgede yaşayan ve hayatlarını topraktan kazanan köylülerin mağdur olmaması için sürecin takipçisi olacağız” diye konuştu.

ACELE KAMULAŞTIRMA NEDİR?

‘Acele kamulaştırma Madde 27 – 3634 sayılı Milli Müdafaa Mükellefiyeti Kanununun uygulanmasında yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğine Bakanlar Kurulu’nca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarla öngörülen olağanüstü durumlarda gerekli olan taşınmaz malların kamulaştırılmasında kıymet takdiri dışındaki işlemler sonradan tamamlanmak üzere ilgili idarenin istemi ile mahkemece yedi gün içinde o taşınmaz malın 10’uncu madde esasları dairesinde ve 15 inci madde uyarınca seçilecek bilirkişilerce tespit edilecek değeri, idare tarafından mal sahibi adına 10’uncu maddeye göre yapılacak davetiye ve ilanda belirtilen bankaya yatırılarak o taşınmaz mala el konulabilir.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X