ÖTV’siz akaryakıt özel ekibe takıldı

Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Özel Ekibi, jet yakıtı olarak kullanılmak üzere ÖTV’siz ithal edilen 600 milyon liralık yakıtın, akaryakıt istasyonlarında satışa sunulduğunu tespit etti.

ÖTV’siz akaryakıt özel ekibe takıldı

Edinilen bilgiye göre, akaryakıt kaçakçılığına yönelik mücadelede son 5 yılda önemli başarı elde edildi. Bu başarının gerçekleşmesinde 2012 yılında akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele konusunda yayımlanan Başbakanlık genelgesi etkili oldu.

Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Genelgesi ile Gümrük ve Ticaret Bakanı koordinasyonunda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Ekonomi Bakanı, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’ndan oluşan ‘Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu teşekkül ettirildi. Kurula bağlı oluşturulan Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Özel Ekibi, akaryakıt kaçakçılığına yönelik denetimlere ivme kazandırdı. Havalimanlarında jet yakıtı olarak kullanılmak üzere ithal edilen yakıtın, akaryakıt istasyonlarında satışa sunulduğunu belirleyen ekip, bu sayede 2015’in 11 ayında yaklaşık 600 milyon liralık akaryakıt kaçakçılığını tespit etti.

FİRMALAR BELİRLENDİ

Özel ekip, yılın 11 ayında ‘marker’sız da dahil toplam 776 milyon 587 bin lira değerinde kaçak akaryakıt olayını ortaya çıkarırken, söz konusu rakamın geçen yıla göre yaklaşık 5 kat artmasında ekibin ‘ÖTV oyunu’nu bozması etkili oldu. Özel ekip, ÖTV’siz ve ÖTV’si düşük yağları ithal ederek, teşvike konu olan kullanım alanları yerine akaryakıta katarak satışa sunan firmaları da belirledi ve haklarında hukuki süreç başlattı. Akaryakıt kaçakçılığına yönelik mücadelede son 5 yılda bu ürün grubunda yakalama değeri yaklaşık 5 katına çıktı. 2010 yılında 26 milyon 647 bin lira olan kaçak akaryakıtın değeri, geçen yıl 157 milyon 540 bin liraya yükseldi. Bu yıl ise kasım itibarıyla söz konusu tutar yaklaşık 5 kat artışla 776 milyon 587 bin lirayı aştı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X