‘Ovaakça’nın özelleştirilmesinde kamu yararı yok’

Remzi Çınar, ‘Türkiye’nin gözbebeği’ olarak nitelendirdiği Ovaakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı’nın, fiyatların belli bir dengede tutulmasını da sağladığını vurguladı.

‘Ovaakça’nın özelleştirilmesinde kamu yararı yok’

ASLIHAN AYDIN

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Remzi Çınar, Ovaakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı’nın özelleştirilmesinde kamu yararı bulunmadığını söyledi.

Çınar, dün konuyla ilgili Bursa Akademik Odalar Birliği’nde (BAOB) düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, bin 400 Megawatt kurulu güce sahip Ovaakça Doğalgaz Santralı, Türkiye sanayisinin kalbi sayılan Marmara Bölgesi’nin de can damarını oluşturduğunu vurguladı. 26 Kasım’da ihalesi yapılarak özelleştirilmesi planlanan Ovaakça Doğalgaz Santralı’nın kapasitesiyle Türkiye’de tüketilen enerjinin yüzde 6’sını karşılama özelliğine sahip olduğunu kaydeden Çınar, “Bu özelleştirmede kamu yararı yoktur. Santral 15 yıllık üretiminde en fazla üretim yaparak işletme rekorunu kırmıştır. 15 yılda toplam 102 bin 489 megavat saatlik üretimiyle EÜAŞ ve Türkiye’nin gözbebeğidir” dedi.

HATLARI DENGELİYOR

Santralın gaz sıkıntısı ve bakım nedeniyle devre dışı kaldığında Türkiye’de enerji borsasındaki fiyatların artış gösterdiğine dikkat çeken Çınar, “Gerekli durumlarda diğer bölgelere de hizmet verebilmektedir” diye konuştu. Türkiye’de üretilen enerjinin yüzde 30’unun kamu kaynaklarından sağlandığını hatırlatan Çınar, “Bu santral, elektrik enerjisi fiyatlarının belli bir dengede tutulması için devletin elindeki bir araçtır. Bunların tamamı özelleştiğinde enerjisi piyasasındaki fiyat mekanizması tamamen özel sektörün eline geçecektir” ifadelerini kullandı.

FİYATLARI ARTIRIR

Özelleştirmenin elektrik fiyatını artıracağını savunan Çınar, “Türkiye’de elektriğin kilovat saati 27 kuruşa mal ediliyor. Haftasonları gündüz 19-20 kuruş, gece 4-9 kuruşa kadar indirebiliyor. EÜAŞ kamu kuruluşu olduğu için fiyatı düşük tutabiliyor. Üretim gücü el değiştirdiğinde özel sektörün bu fiyatlara inebilmesi mümkün değildir. Özelleştirmeler durdurulmalı” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X