Özel sektör yatırımlarında erteleme riski

Tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin büyümeye devam ettiğini dile getiren Maliye Bakanı Şimşek, siyasi belirsizlik ortadan kalkana kadar özel sektör yatırımlarının ertelenebileceğini kaydetti.

Özel sektör yatırımlarında erteleme riski

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, merkezi yönetim bütçesinin haziranda 3,2 milyar lira, ocak-haziran döneminde ise 804 milyon lira fazla verdiğini söyledi.

 

Bakan Şimşek, haziran ayı ve ocak-haziran dönemine ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, geçen yılın haziran ayında 35 milyar 170 milyon lira olan bütçe giderleri, bu yılın aynı ayında yüzde 3,3 artarak, 36 milyar 338 milyon liraya yükseldi. Faiz hariç bütçe giderleri de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,1 artışla 34 milyar 647 milyon lira oldu. Bütçe gelirleri de haziranda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 arttı ve 39 milyar 561 milyon lira olarak gerçekleşti. 

Merkezi yönetim bütçesi geçen yılın haziran ayında 613 milyon lira açık verirken, bu yılın aynı ayında ise 3 milyar 223 milyon lira fazla verdi. Haziranda yüzde 412,6 artışla 4 milyar 914 milyon lira faiz dışı fazla verildi. Faiz dışı fazla, geçen yılın aynı ayında 959 milyon lira düzeyindeydi. Söz konusu ayda faiz giderleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 arttı ve 1 milyar 691 milyon lira oldu.

BÜTÇE FAZLASI 804 MİLYON TL

Geçen yılın ocak-haziran döneminde 3 milyar 375 milyon lira açık veren merkezi yönetim bütçesi, bu yılın aynı döneminde 804 milyon lira fazla verdi. Aynı dönemde faiz dışı fazla da 30 milyar 520 milyon lira olarak gerçekleşti. 2014’ün ocak-haziran döneminde 213 milyar 857 milyon lira olan bütçe giderleri, bu yılın aynı döneminde yüzde 10,7 artarak 236 milyar 661 milyon lirayı buldu. Aynı dönemde faiz hariç bütçe giderleri de yüzde 10,4 arttı ve 206 milyar 946 milyon lira olarak hesaplandı.

FAİZ ARTIŞI OLABİLİR

Bakan Şimşek, tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’nin büyümeye devam etmesinin olumlu olduğunu belirtti. En önemli konunun özel sektör yatırımları olduğunu ifade eden Şimşek, ”Siyasi görünüm net olarak ortaya çıkana kadar özel sektör yatırımları ertelenme riskiyle karşı karşıyadır. Siyasi belirsizliğin devam etmesi bir anlamda Türkiye’nin uluslararası risk priminin artmasına, kurdaki değer kaybının kalıcı hale gelmesine hatta faiz oranlarında bir miktar artışa sebep olabilir” dedi.

REFORMLAR HAYATA GEÇİRİLMELİ

İhracatın ve turizm sektörünün bir takım risklerle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Şimşek, buna rağmen cari açıkta bir iyileşme olduğunun altını çizdi. Mehmet Şimşek, ”Türkiye’nin yüksek ve sürdürülebilir büyüme patikasında ilerleyebilmesi için önümüzdeki dönemde mutlaka ama mutlaka ikinci nesil reformları hayata geçirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

MİLLET HAKEMLİK YAPACAK

Tek parti hükümetine göre koalisyon hükümetlerinin bütçe performanslarının iyi olmadığını ifade eden Bakan Şimşek, tekrar seçim olmasının olumsuz bir senaryo olduğunu kaydetti. Şimşek, ”Tekrar seçim olması 2015 yılının tamamında belirsizlikle karışı karşıya kalınması demek. Türkiye’nin güçlü bir koalisyonla yola devam etmesi, yapısal dönüşüm reformlarının devam etmesi hepimizin arzusudur. Bütün iyi niyete rağmen muhalefet burada yapıcı tavır sergilemezse millet yine hakemlik yapacaktır” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X