Özel yasa için uzlaşı bekleniyor

Gemlik’in sağlam zeminli ve daha güvenli bölgelere taşınması için hazırlanan ‘Toplumsal Uzlaşı’ metnini imzaya açan Başkan Yılmaz, metni TBMM’ye taşıyacaklarını bildirdi.

Özel yasa için uzlaşı bekleniyor

CEMAL KIRGIZ

Gemlik’te bulunan STK temsilcileri, sendikalar, odalar, dernekler ve muhtarları Atatepe Sosyal Tesisleri’nde ağırlayan Belediye Başkanı Refik Yılmaz, ilçenin sağlam zeminli ve daha güvenli bölgelere taşınması için hazırlanan ‘Toplumsal Uzlaşı’ metnini imzaya açtı. 

Yılmaz’a ilçedeki sivil toplum kuruluşlarından büyük destek geldi. 70’e yakın STK temsilcisinin imzalarıyla destek verdiği kampanyanın, siyasi partiler ve ilçe sakinlerini de kapsayacağı belirtildi. Başkan Yılmaz, imza kampanyasını TBMM’ye taşıyacaklarını dile getirdi.

Gemlik’in depremsel risk ve kentsel dönüşümüne yönelik metinde, ilçenin yerleşim alanlarının çoğunluğunun zemin yapısı itibariyle sıvılaşma potansiyeli yüksek balçıktan oluşması, binaların ise deniz kumundan yapılmış olması, yerleşim alanlarından geçen iki aktif fay hattı sebebiyle olası bir depremde can ve mal kaybına neden olacağı ifade edilerek, yaklaşık 50 bin kişinin büyük bir risk altında yaşadığı dile getirildi. Muhtemel bir depremin zararlarını en aza indirebilmek için sıvılaşma riski yüksek balçık zemindeki konutların sağlam zeminli alanlara taşınmasına dikkat çekilerek, ilçenin yeni yerleşimine imkan tanıyan özel bir kanun çıkarılmasının tüm ilçe halkının acil beklentisi olduğu vurgulandı.;

ERDOĞAN’A DA İLETİLDİ…

TBMM Tarım Komisyonu üyelerinin ilçeyi ziyaretinin ardından geçtiğimiz hafta Ankara’ya gittiğini belirten Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, düzenlediği toplantıda ilçeye özel yasa ile ilgili çalışmaları anlattı. Bin hektarlık bir alana ihtiyaç olduğu yönündeki açıklamalarını tekrarlayan Yılmaz, 86 bin 324 olan ilçe nüfusunun 64 bin 442’sinin riskli bölgede yaşadığına dikkat çekti. Yılmaz, 10 bin 585 binadan 8 bin 749’ununun alüvyon ve riskli zemin üzerinde bulunduğunu bildirdi. Başkan Yılmaz, sadece fay hattı üzerinde 259 binanın bulunduğu ilçede, bu binalar üzerinde 5 bine yakın insanın oturduğunu anlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Bursa gezisi sırasında ilçenin depremsel içerikli dosyasını ilettiklerini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın direktifleri sonrasında da konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’e de bildirdiklerini kaydeden Refik Yılmaz, “Depremin Siyaseti Olmaz” diye konuştu.

KONSENSÜS BEKLENİYOR

Ankara ziyaretinde tüm Bakanlıkların Gemlik’e özel yasa için ilçe halkından toplumsal uzlaşı ve konsensüs beklediğinin altını çizen Yılmaz, ilçenin durumunu özetleyen bir dilekçe ve altına destekleyici imzalarla Ankara nezdinde ilçeye özel yasa için girişimlerin hızlanacağını söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X