Özgürlük vurgusu

Avrupa Birliği, Türkiye’nin İlerleme Raporu’nu açıkladı. Raporda temel haklar, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğünde gerileme gerekçeleriyle eleştirilen Türkiye’den bu konularda acil adım atması istendi.

Özgürlük vurgusu

Avrupa Komisyonu’nun 2015 İlerleme Raporu’nu raporu dün açıklandı.  Raporda Türkiye’de ifade özgürlüğüne yönelik saldırıların sürdüğü vurgusu yapıldı. 

Raporda, ‘Yargının bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesi 2014’ten bu yana sarsıldı. Savcılar ve hâkimler güçlü siyasi baskı altında’ ifadeleri kullanıldı ve Türkiye’den acil adım atması istendi. Raporun özetinde ‘Raporda temel haklar ve hukukun üstünlüğüne saygıda genel bir olumsuz eğilim olduğuna dikkat çekiliyor’ ifadesi kullanıldı. 

Metinde Türkiye’de gazetecilere ve yazarlara yapılan saldırılar hatırlatıldı; medya organlarına baskı yapıldığı ve İnternet yasasında değişikliğe gidildiği belirtildi. ‘Yıllarca gelişim gösteren ifade özgürlüğünde, son iki yılda ciddi bir gerileme görüldü’ ifadesi kullanıldı. 

AB STANDARTLARINA ZIT

Türkiye’deki ‘Avrupa standartlarına zıt’ tutumların, Ankara’nın AB’ye katılma isteğiyle uyuşmadığı belirtildi. ‘1 Kasım’daki seçimden sonraki hükümet, bu acil öncelikler konusunda adım atmalı’ denildi. AB raporunda, Türkiye’nin güvenlik durumunda ciddi bir bozulma olduğu da belirtildi. 

BAĞIMSIZ ADALET

İlerleme Raporu’nda, ‘bağımsız adalet sisteminin yapılandırılması yerinde sayıyor’ denilirken, bu alanda 2014’ten bu yana mesafe kaydedilmediği vurgulandı. 

AB Komisyonu, Kürt sorununun çözüm sürecinin de duraklama evresine girdiğine dikkat çekti. Türkiye Kürtlerle barışa davet edildi. Müzakerelerin yeniden başlatılmasının kaçınılmaz olduğu vurgulandı. Yolsuzlukla mücadele de ‘yetersiz’ olarak nitelendi.

MÜLTECİ ÖVGÜSÜ

Raporda Ankara bazı alanlarda övülüyor. Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara yönelik politikası ‘kayda değer’ olarak nitelenirken, ekonomideki gelişmeler de olumlu puan alıyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X