Palandöken: Şiddetli yağmurlar üreticileri vurdu

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bu yıl ülke genelinde yaşanan don ve dolu gibi afetlerden sonra şimdi de yoğun yağmurların tarımı ve üreticiyi vurduğunu belirtti.

Palandöken: Şiddetli yağmurlar üreticileri vurdu

Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, hava muhalefeti sebebiyle sebze ve meyvenin çıkması gecikince fiyatların yükseldiğine dikkati çekti. Her yıl bu zamanda yerli ürünler piyasaya çıkınca fiyatların düştüğünü ve fakir fukaranın sebze ve meyvesini rahat yediğini aktaran Palandöken, “Mart ayında yaşanan düşük sıcaklık, Nisan ayındaki don ile Haziran’daki dolu afetleri ve yoğun yağışlar sebze ve meyve alanlarını tahrip etti” ifadelerini kullandı.

Hava şartlarına bağlı olarak sebze ve meyve fiyatlarının arttığını aktaran Palandöken, bu durumdan en fazla etkilenen sebzelerin patates ve soğan olduğunu bildirdi. Palandöken, “Tarlalarda yaşanan sel ve don olayları nedeniyle rekolte azalınca, Aralık ayından başlayarak fiyatlar yükseldi. Patatesin toptan fiyatı 90 kuruştan 2,7 liraya kadar çıktı. Don ve dolu nedeniyle kayısı ve fındık rekoltesi düştü. Buna paralel olarak aracılar don, dolu, yağmur yağışlarını ve bir de ramazan ayını bahane ederek mevcut fiyatların düşmesini engelliyor. Ancak yağışlı havanın yerini kısa sürede sıcak havaya bırakması ile yerli mahsulün çıkması ile fiyatların düşmesi an meselesidir” değerlendirmesinde bulundu.

Yağışın fazlalığının ürün kalitesini olumsuz yönde etkilediğini belirten Palandöken, sürekli yağışların tarımsal hastalıklarla mücadele için sık ilaçlama yapma zorunluluğunu doğurduğunu dile getirdi. Palandöken, şunları kaydetti:

“İlaçlamanın artması girdi maliyetlerini yükseltiyor. Bu da çiftçiye ek bir yük getiriyor. Uzmanlar yaklaşık 450 bin dekardaki bağlarda çekirdekli üzümde zararın yüzde 50-80, çekirdeksiz çeşitlerde ise yüzde 30-40 arasında olacağını açıklıyor. Dallarda kiraz çatlamaya, çürümeye başladı. Havanın serin gitmesi, yağışlı olması kirazların, domatesin olgunlaşmasını engelliyor. Zamanında hasat yapılamaması, tüketiciye yeterince mal ulaştırılamaması fiyatların düşmesini beklediğimiz bu zamanlarda hala yüksek seyretmesine neden oluyor.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X