Pamuk üreticisi destek bekliyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hala tüketimin karşılanamadığı pamukta üretimin artırılması için 55 kuruştan 65 kuruşa yükseltilen primin, 1 liraya çıkarılması, şubat-mart aylarında ödenmesi ve girdi maliyetlerinin düş

Pamuk üreticisi destek bekliyor

Pamukta hasadın devam ettiğini, üretimin geçen yılki gibi 2 milyon 350 bin ton civarında beklendiğini ifade eden Bayraktar, “Pamukta üretimdeki değişim, ekim alanı ve verimle, ekim alanı ise üreticinin kazancıyla, ürün maliyetleri, fiyat ve desteklerle doğrudan ilişkilidir. Türkiye’de pamukta verimliliğimiz yüksek, maliyetlerimiz de yüksek. Üreticinin kazancı yeterli değil” dedi. 

REKABET GÜÇLEŞİYOR

Pamuğun gümrük birliğinden dolayı tarife uygulaması yapılamayan tek tarımsal ürün olduğunu hatırlatan Bayraktar, sıfır gümrükle pamuk ithal edildiğini belirtti.

Bayraktar, “Gümrüklerle koruyamıyoruz. Maliyeti düşük ülkelerle rekabette zorlanıyoruz. İthalatı önlemek için pamuk daha fazla desteklenmeli. Bunlar, pamuk üreticimizin diğer ülkelerin pamuk üreticileriyle rekabetini güçleştiriyor. Ekim alanları giderek daralıyor ve üreticimiz pamuk yerine farklı ürünlerin tarımını yapmaya yöneliyor. Acil tedbir alınmaması durumunda üreticinin üretimi sürdürmesi zor. Daha fazla ithalat yapmak zorunda kalırız. Desteği artırarak sürdürmemiz elzem” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X