Pancar çiftçinin yüzünü güldürdü

Yenişehir’de sökülen şeker pancarlarının ilk teslimatının yapılmasına başlandı. Geçen yıl 2 bin 800 dönüm alana ekim yapılırken, bu yıl ekim yapılan alanın 4 bin 760 dönüme ulaştığı belirtildi.

Pancar çiftçinin yüzünü güldürdü

GÜRHAN ADANA

Pancardaki şeker oranını gösteren polar miktarının geçen yıl yüksek çıkmasıyla beklediği kazancı elde eden çiftçiler, bu yıl daha fazla alana ekim yaptılar. Geçen yıl 2 bin 800 dönüm alana ekim yapılırken, bu yıl ekim yapılan alan 4 bin 760 dönüme ulaştı.

   

Yenişehir’de sökülen pancarların Bilecik yolu çıkışındaki merkez kantarına ve Barcın Mahallesi’ndeki Barcın kantarına teslim edildiğini belirten Ziraat Odası Başkanı ve Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sadi Aktaş, “Bugün (dün) ilk teslimatlar yapılmaya başlandı. Teslimatı yapılan ilk ürünler göz önüne alınınca, şeker pancarı ekicileri bu yıl da para kazanacak” dedi.

50 BİN TON BEKLENİYOR

Geçen yılki kazancın çiftçiyi bu yıl da pancar ekimine yönelttiğini anlatan Aktaş, “Geçen yıl İnegöl kantarı da dahil olmak üzere 28 bin ton alım yapılmıştı. Bu yıl toplam rekoltenin 50 bin tonu bulması bekleniyor. Geçen yıl şeker oranı ortalama 13,5 polar çıkmıştı. Bu yılki şeker oranının 14 poları bulması bekleniyor. Polar yükseldikçe çiftçinin eline daha fazla para geçiyor” diye konuştu. 

Pancar eken çiftçilerin beklediği kazancı sağlamasının hava koşullarına bağlı olduğunu dile getiren Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Havaların çok sıcak geçmesi durumunda şeker oranı düşen ürüne verilen fiyat da azalıyor. Bu durum da çiftçinin pancar ekiminden uzaklaşmasına neden oluyor. Geçen yıl beklediği kazancı elde eden çiftçiler, bu yıl pancar ekimine yöneldiler.”

Yenişehir’de iki ayrı merkezde teslim edilen şeker pancarları, Eskişehir Şeker Fabrikası’na taşınıyor. Pancar alım kampanyası kasım alının sonlarında sona erecek.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X