Pancar çiftçinin yüzünü güldürdü

Yenişehir’de gerçekleştirilen pancar teslimatları önceki gün sona erdi. Bu yıl 48 bin ton ürün teslimatı yapılırken, üründeki şeker oranını gösteren polar miktarının yüksek çıkması nedeniyle Yenişehirli pancar ekicilerinin yüzü güldü.

Pancar çiftçinin yüzünü güldürdü

GÜRHAN ADANA

Yenişehir’de iki ayrı alım merkezinde 28 Eylül günü başlayan pancar teslimatı önceki gün sona erdi. Yenişehirli pancar ekicileri, hava koşullarının uygunluğu ve üründeki şeker oranını gösteren polar miktarının yüksek çıkması nedeniyle sezonu memnun kapattı.

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı ve Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Sadi Aktaş, sezon öncesi yapılan tahminlerin gerçekleştiğini ifade etti. Aktaş, “Pancarda uygun hava koşulları sayesinde verim ve kaliteyle birlikte şeker oranının yüksek gerçekleşmesini bekliyorduk. Beklentilerimizin tümü gerçekleşti ve pancar, çitçimizin yüzünü güldürdü” dedi.

Geçen yıl teslimatı yapılan üründe şeker oranını gösteren polar miktarının 13,5, bu yıl ise 14 olarak ölçüldüğünü vurgulayan Aktaş, “Pancardaki polar miktarı ne kadar yüksek çıkarsa, pancar ekicilerine o kadar yüksek ödeme yapılıyor. Çiftçilerimiz, bu sezon teslim ettiği ürünün ton başına 155-160 TL arasında değişen kazanç sağlayacak. Pancar bedellerinin ödemelerine 13 Ocak’a başlanması bekleniyor” diye konuştu.  

ÜRETİM ARTTI…

Geçen yıl 2 bin 800 dönüm alana ekim yapıldığını, bu yıl ise ekim yapılan alanın 4 bin 760 dönüme ulaştığını anlatan Sadi Aktaş, eylül ayında başlayan pancar alımlarının tamamlandığını ve çiftçilerin toplam 48 bin ton ürün teslim ettiğini söyledi. Pancar eken çiftçilerin beklediği kazancı sağlamasının hava koşullarına bağlı olduğunu dile getiren Aktaş, “Havaların çok sıcak geçmesi durumunda şeker oranı düşen ürüne verilen fiyat da azalıyor. Bu durum da, çiftçinin pancar ekiminden uzaklaşmasına neden oluyor. Geçen yıl beklediği kazancı elde eden çiftçiler, bu yıl pancar ekimine yöneldiler” ifadelerine yer verdi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X