Pancar küspeleri kooperatife

Yenişehir Tarım Kredi Kooperatifi, bu yıl ortaklarından pancar küspesi alımı da yapacak. İlk kez gerçekleştirilecek uygulamayla, ortakların şeker fabrikasına teslim edeceği pancarların küspelerinin değerlendirilmesi amaçlanıyor.

Pancar küspeleri kooperatife

GÜRHAN ADANA

Yenişehir Tarım Kredi Kooperatifi’nin, bu yıl ortaklarından pancar küspesi alımı da yapacağı bildirildi.

Yenişehir Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Cengiz Levent, bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek uygulamayla ortakların Susurluk Şeker Fabrikası’na teslim edeceği pancarların küspelerinin değerlendirilmesinin amaçlandığını söyledi. Yenişehirli çiftçilerin yetiştirdikleri pancarları eylül ayında Susurluk Şeker Fabrikası’na teslim edeceğini anlatan Levent, fabrikanın çiftçiye vereceği küspeleri kooperatif olarak teslim alıp, paketleyerek satışının yapılacağını kaydetti.

PAKETLENEREK SATILACAK…

Çiftçinin, kendisine verilen küspe istihkakını kooperatife devredeceğini ifade eden Levent, ‘Biz de Tarım Kredi Kooperatifi olarak fabrikadan teslim alacağımız bu küspeleri, kooperatifimizin bahçesinde paketleyerek satışa çıkaracağız. Önceki yıllarda tüccarlar ilçeye gelerek çiftçiden bu istihkaklarını tonu 40 TL’den sözleşmeyle topluyordu. Biz ton başına 70 TL fiyat belirledik’ diye konuştu.

Öte yandan ortaklardan alımını yaptıkları mısır silajlarının paketlenerek satışına devam edildiğini söyleyen Levent, ‘Orhangazi, Gemlik, İnegöl, Keles, Orhaneli ve İznikli olmak üzere, Çorum, Çankırı, Kırşehir, Samsun, Yalova, Karamürsel ve Bilecikli hayvan yetiştiricileri kooperatifimize gelerek mısır silajı satın alıyorlar. Sonbaharda başlayacağımız pancar küspesi satışlarımızın da bu bölgelerden ilgi göreceğine inanıyoruz’ dedi.

TARIM ALETLERİ SATIŞINA ARACILIK

Çiftçinin, tarımsal faaliyetlerde kullandığı araç ve gereçlerin daha uygun koşullarda sağlanması konusunda da çalışmalar yaptıklarına işaret eden Levent, bu konuda kendilerine danışılmasını istedi. Levent, “Tarımsal araç ve gereçlerinden bazılarını satmak isteyen çiftçi, kooperatifimize bunu bildiriyor. Araç gereç ihtiyacı olup bize başvuran çiftçilere satışa çıkarılan araç gereci öneriyoruz. Alıcıya kooperatiften taksitli kredi kullandırarak bu satışın gerçekleşmesinin yolunu açıyoruz. Böylece hem alıcı, hem satıcı kârlı çıkıyor. Bu uygulamaya da bu yıl başladık” dedi.

ÜRÜNLERE PAZAR DA BULUNUYOR…

Yenişehir Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Cengiz Levent, kooperatifin, ortağı olan çiftçiye yem, gübre, mazot, şeker, ilaç ve sulama sistemleri gibi ihtiyaçlarını temin ettiğini belirterek, ayrıca yetiştirdiği bazı ürünlere pazar da bulduğunu söyledi. Levent, “Yağlık ayçekirdeği, buğday ve arpa alımı yapıyoruz. Bezelye, karpuz, kavun, domates, biber gibi ürünleri ortağımız adına alışveriş merkezlerine satıyoruz. Çiftçimizin, birçok olanakları bulunan kooperatife ortak olarak bu olanaklardan yararlanmasını, beraberinde bizlere güç vermesini bekliyoruz” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X