Pancar üreticisi hüsrana uğradı

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, pancar üreticilerinin dekar başına 250 TL zarar ettiğini açıkladı. 12 bin 500 dekarda yetiştirilen pancardaki toplam zarar, 3 milyonu lirayı aşıyor.

Pancar üreticisi hüsrana uğradı

AYDIN FİDAN

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, çiftçinin pancardan 3 milyon 125 bin TL zarar ettiğini açıkladı. Geçen yıl tonu 135 TL’den alınan pancarın bu yıl polar derecesi düşüklüğü nedeniyle 94 TL’den işlem gördüğünü belirten Karahasanoğlu, pancar üreticilerinin eline ulaşan bordrolara göre birçok üreticinin borçlu kaldığını söyledi. 

2013 yılında ilçede 3 bin 900 dekar alanda ekilen pancarın ortalama dekar veriminin 10 ton olarak gerçekleştiğini ifade eden Karahasanoğlu, polar derecesinin ise 15 olduğunu anlattı. Bu yıl 12 bin 500 dekar alanda ekilen pancarın dekar ortalamasının ise 8 tonda kaldığını belirten Hasan Karahasanoğlu, polar derecesi 10’a düşen pancarın 94 TL’den işlem gördüğünü bildirdi. Oda uzmanlarınca yapılan hesaplamalara göre pancarın dekar başına maliyetinin 900 ile bin 100 TL arasında değiştiğini kaydeden Karahasanoğlu, bunun da üreticilerinin dekar başına ortalama 250 TL zarar ettiğini gösterdiğini söyledi.

DESTEK ÇAĞRISI

Fiyat düşüklüğünün polar derecesine bağlandığını belirten Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, “2002 yılında ‘Şeker Kurulu’ kurulana kadar 14 polar derecesi altına devlet desteği vardı. Böyle mağduriyetler yaşanmamaktaydı. Acilen eski uygulamaya dönülerek, bu yılki mağduriyetler giderilmelidir. Aksi takdirde üreticilerimizin yaşadığı ciddi ekonomik kaybın etkileri dışında, bölgemiz ürün deseninin önemli bir ürünü olan pancar, önümüzdeki yıldan itibaren ekilmeyecektir” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X