Pancar üreticisine `nem` darbesi

Yenişehir`de bu yıl 52 bin ton şeker pancarı üreten çiftçinin, nem nedeniyle polar oranının düşmesinden dolayı büyük zarara uğradığı belirtildi.

Pancar üreticisine `nem` darbesi
GÜRHAN ADANA
 
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, şeker pancarı üreticilerinin bu yıl yüksek nem nedeniyle yaşanan polar değerindeki düşüş sonucu zarar ettiğini ve bu zararın devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi.
 
Pancar üreticilerinin mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Aktaş, “Yenişehir’de Barcın Mahallesi’ndeki Barcın Kantarı’nda ve ilçe merkezindeki Yenişehir Kantarı’nda alımlar yapılıyor. Bu yılki alımlarda sona gelindi.
 
6 bin dönüm alandan 52 bin ton pancar elde edileceği tahmin ediliyor. 2013’te her iki kantarda alım yapılan ürünün şeker oranının ortalaması 14 polardı. Bu yıl çiftçinin Barcın Kantarı’na teslim ettiği ürünün şeker oranı 10 polar, Yenişehir Kantarı’na teslim ettiği ürünün şeker oranı ise 11 polar olarak ölçüldü” dedi.
 
Şeker oranı düştükçe çiftçiye yapılan ödemenin azaldığını belirten Aktaş, pancar üreticisinin, nemli havaların kurbanı olduğunu söyledi. Üreticinin 1 ton üründen 140 TL kazanacakken, ancak 110 TL kazanabileceğini ifade eden Aktaş, şeker oranındaki düşüşün dikkate alınmaması ve 14 polar üzerinden ödeme yapılmasını istedi.
 
ÜRETİM DÜŞEBİLİR
 
Pancar ekicisinin bu kazançla zarar edeceğini savunan Aktaş, “Pancar üreticisi uygulanacak bu fiyatlarla para kazanamaz. Gelecek yıl ekilecek alanlarda büyük azalmalar görülebilir. Bu azalma hem çiftçiye, hem tüketiciye olumsuz yansır. Pancar ekicisi devlet desteğiyle ayakta tutulmalıdır” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X