Panorama 1326 şekilleniyor

Osmangazi Belediyesi tarafından projelendirilen, Türkiye’nin ‘ilk tam panoramik’ müzesi olarak nitelendirilen ve bir süre önce hayatını kaybeden dünyaca ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık’ın başdanışmanlığını yaptığı ‘Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’,

Panorama 1326 şekilleniyor

Bursa’nın fethi ve Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş hikayesinin özel olarak hazırlanan görsellerle anlatılacağı müzenin çelik konstrüksiyon destekli 40 metre çapındaki kubbe kısmının inşaatına geçildi.

 

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar,  Kamberler Tarih Parkı’nın yanındaki 4 bin 300 metrekare alan üzerine inşa edilen müze için, yaklaşık 5 yıl süren titiz bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyledi. Dündar, panoramik müze ile Osmanlı İmparatorluğunun iki yönünün gün yüzüne taşınacağını, Bursa’nın nasıl fethedildiği, kentin nasıl bir mirasa sahip olduğunun yanı sıra Osmanlı’nın sahip olduğu manevi güç ve adaletin de bu müzeyle tüm dünyaya anlatılacağını dile getirdi. İnsanı önemseyen, yücelten ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ mantığı ile yönetilen Osmanlı Devletinin bu hassasiyetinin müzede vurgulanacağını anlatan Dündar, manevi mirası ayakta tutan Şeyh Edebali, Emir Sultan, Geyikli Baba, Somuncu Baba gibi şahsiyetlerin sözleri, felsefeleri ve öğütlerinin de müzede yer alacağını kaydetti. 

ÇEVRE DOSTU BİNA

Dündar, müzenin Osmangazi ve Bursa’nın tarihi değerlerine sahip çıkmanın yanı sıra klasik müze anlayışına da farklı bir yorum kazandıracağını belirterek, fetih gününün üç boyutlu olarak yansıtıldığı canlandırma salonu ile sergi salonları, toplantı salonları, kafeterya ve idari bölümlerin yer alacağı müzenin, çevre dostu bina formunda inşa edildiğini vurguladı. Enerji ve çevre dostu tasarım özelliğiyle uluslararası LEED sertifikası (yeşil bina sertifikası) alabilecek teknik donanıma da sahip olan müzenin en kısa sürede tamamlanması için çalışmaların büyük bir hızla sürdüğünü dile getiren Dündar, ‘Panorama 1326 Bursa Tarih Müzesi, Osmangazi Belediyesinin en büyük bütçeli en ciddi yatırımı. Bursa’yı Bursa dışına taşıyacak bir proje.’ ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 35 milyon liraya mal olacak müzenin, 2017 yılında açılması hedefleniyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X