‘Paralel’i 2006’da işaret etmiştim

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Paralel Yapı’nın devlete sızma tehlikesine değinirken, gerçekte bu tehlikenin çok daha önce ortaya çıktığını belirterek, “2006 yılında işaret etmiş ve uyarmıştım” dedi.

‘Paralel’i 2006’da işaret etmiştim

Ankara-MEHMET ÇATAKÇI

 

Bu konuya daha o zamanlar dikkati çektiğinde ne kadar haklı olduğunun şimdi ortaya çıktığını kaydeden Kurtulmuş şöyle konuştu:

“Ben, Saadet Partisi ve HAS Parti genel başkanı olduğum dönemlerde Cemaat’e ve liderine dikkati çekerek devleti ele geçirme heveslerinden vazgeçmeleri gerektiğini söylemiştim. Liderlerinin Pensilvanya’dan gelip Türkiye’de siyaset yapmasını önermiş, dışarıdan devleti, hükümeti ve siyaseti yönetmeye kalkmasının yanlış olduğunu ifade etmiştim. Gelişmeler, bu uyarılarımda ne kadar haklı olduğumu 9 yıl sonra ortaya koydu. Eğitim, güvenlik, yargı maalesef hedeflerindeydi. Ve bunda bir nebze de olsa başarılı oldular. Ama bu sızma hareketleri tehlikeliydi.”

TERÖRÜN ANALİZİ

Kızılcahamam’da “medya” konulu bir toplantıda gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Numan Kurtulmuş, arkadaşımız Mehmet Çatakçı’nın terörle ilgili bir sorusunu yanıtlarken, “Kuzey Suriye’deki gelişmeler yaşanmasaydı, ülkemizde bu kadar kuvvetli, böyle şehir şehir direnen PKK terörüyle karşı karşıya kalmayacaktık” dedi. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’un Türkiye’de teröre ilişkin analizi şöyleydi:

“Türkiye’de terör, Suriye meselesi başlamadan önce de var. 38 senedir PKK terörü var, ondan önce ASALA terörü vardı. Bu coğrafyada bu kadar büyük potansiyele sahip bir ülkeyi kimse yalnız bırakmaz. Dün de böyleydi. 

Özellikle Irak’ın işgaliyle başlayan süreçte başka bir şey oluyor, esas ana resim o. Soğuk savaş bitmiş yeni bir dünya denklemi ortaya çıkmaya çalışıyor, orada da tek kutuplu bir dünya sisteminin kurulacağını düşünenler var. O düzene, yeni bir denkleme kontrol edilemeyen bir değişkenin girmesine müsaade etmek istemiyorlar. Türkiye’nin başının beladan kurtulmayışının sebebi buydu. Mezhep ve etnik çatışmalar, fay hatları üretmeye çalışıyorlar. Bir proje böyle yürüyor manasında söylemiyorum. Maalesef Orta Doğu ülkelerinin politikaları da buna zemin hazırlıyor. Arapların, Kürtlerin ve Farisilerin sürekli gerilim içinde olduğu bir atmosfer yaratılmaya çalışılıyor. Kuzey Suriye’deki gelişmeler olmasaydı bu kadar kuvvetli, şehir şehir direnen PKK terörüyle karşı karşıya kalmayacaktık. Türkiye’nin bu kadar ağır bir tabloyla karşı karşıya kalması bu tablonun da bir sonucudur.’

Diyalog belki İmralı’yla

PKK terörüyle mücadelenin Nevruz’da tamamlanmış olacağını kaydeden Numan Kurtulmuş, bu konuda da şunları söyledi:

“Sürdürdüğümüz terörle mücadele İnşallah Nevruz’a kadar tamamlanır. Tek bir terörist kalmaya kadar bu mücadele devam edecek. Bu mücadeleden sonra orada devlet, yıkılan yerlerin onarımı ve mağdur vatandaşlarımızın zararlarını karşılayacaktır. Yeniden bir akil heyet oluşturulur. Bölge halkının kanaat önderleri ve sivil toplum kuruluşlarından oluşturulur. Bu süreçte terör örgütüyle asla bir diyalog olmaz. Olursa sadece İmralı ile belki olur.”

IŞİD terörüne istihbarat desteği

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, IŞİD’le mücadele konusundaki görüşlerini de şöyle açıkladı:

“İki hafta evvel Ankara’da DAEŞ’in canlı bomba timi yakın istihbaratların değerlendirilmesi sonucu herhangi bir eylem yapmadan yakalandılar. Türkiye’nin kendi milli imkanları, uluslararası istihbarat sonucu hareket etmeden yakalanan vakayla karşı karşıyayız. Kendisini yok etmeyi hedeflemiş ve patlatıp bunu hedeflemiş kitleye karşı nasıl yapacaksınız? Terör örgütlerinin her birinin arkasında, maalesef istihbarat destekleri oldu. Bu ağı delerek, geçerek gelen terör saldırıları hep oldu. Uzunca bir süredir uluslararası bir ağ halini almış olan, El Kaide, DEAŞ gibi. Eskisinden çok daha örgütlü, lojistik destek alan, terör örgütlerinin imkan ve kabiliyetleri bugün çok daha fazladır. Bunu minimize etmemiz mümkün.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X