Paritenin faturası 6,8 milyar dolar

Euro/dolar paritesindeki düşüşün ihracata olumsuz etkisi haziranda 1,2 milyar dolara, ilk 6 aylık dönemde ise 6,8 milyar dolara ulaştı. TİM Başkanı Büyükekşi, ”Yıl sonunda bu rakam 12-13 milyar dolar olacak” dedi.

Paritenin faturası 6,8 milyar dolar

İhracatta kayıp devam ediyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin dış satımı haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 gerileyerek, 11 milyar 703 milyon dolar oldu. Bu rakam yılın ilk 6 ayınlık döneminde ise yüzde 8,1 düşüşle 73 milyar 261 milyon dolara geriledi. Geriye dönük 12 aylık ihracat da yüzde 3,6 düşüşle 150 milyar 807 milyon dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında dolar bazında ihracat yüzde 6,4 gerilerken, ihracatın kilogram değeri yüzde 5,4 artış gösterdi. Söz konusu dönemde Avrupa Birliği’ne (AB) ihracat dolar bazında yüzde 5,5 gerilerken, kilogram bazında yüzde 8,4 artış meydana geldi. Euro bazında AB’ye ihracat ise haziran ayında yüzde 14,7 artış gösterdi.

PARİTE ETKİSİ BÜYÜK

Haziran ayında baz etkisi nedeniyle ihracattaki düşüş hızı azaldı. Bunun yanı sıra birim fiyatlardaki gerileme ve parite etkisi haziran ayında da sürdü. Haziran ayında Euro/dolar paritesinin geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 18 gerilemesinin aylık bazda ihracata 1,2 milyar dolar negatif etkisi oldu. İlk 6 aylık toplam parite etkisi ise toplamda 6,8 milyar dolara ulaştı. Bunda bir önceki yılın ilk yarısına göre ortalamada yüzde 19 gerileyerek, 1,117 seviyesine inen parite etkili oldu.

OTOMOTİV İLK SIRADA

Otomotiv endüstrisi, haziran ayında en fazla ihracatın gerçekleştirildiği sektör oldu. Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 463 milyon 536 bin dolarla ikinci sırada yer alırken, bunu 1 milyar 426 bin 430 dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü takip etti. En fazla ihracat artışını yüzde 58,2 ile mücevher yakalarken, onu yüzde 51,6 ile fındık ve mamulleri takip etti.

ORTA DOĞU PAZARINDA ARTIŞ VAR

Haziran ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve Fransa oldu. İhracat Almanya’ya yüzde 8,7, İngiltere’ye yüzde 1,8, Irak’a yüzde 7, İtalya’ya yüzde 5,7 ve Fransa’ya yüzde 16,1 azalış gösterdi. Diğer taraftan Suudi Arabistan’a yüzde 60,2 ve İran’a ihracat yüzde 12,9 arttı. Bölgesel olarak bakıldığında haziran ayında ihracat AB’ye yüzde 5,5, Afrika’ya yüzde 5,6 geriledi, Orta Doğu’ya yüzde 3,3 arttı.

TİM: KIPIRDANMA VAR

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Gebze Ticaret Odası’nde düzenlenen basın toplantısında, ihracattaki gelişmeleri değerlendirdi. Haziran ayında bir kıpırdanma olduğunu belirten Büyükekşi, şöyle devam etti: ”Bu bizim açımızdan ümit verici. Özellikle ilk 6 aya baktığımızda paritenin ihracata olumsuz etkisi 6,8 milyar dolar. Bu etkiyi biz 1,22 pariteyle 8 milyar dolar olacağını öngörmüştük. Bunun görünce bu tahminimiz 1,11 olarak ortalama paritede etki olacak. Bu da yıl sonuna kadar ihracatımızda 12-13 milyar dolarlık negatif etki yaratacak. Bu negatif etkiyi diğer ülkelere yapacağımız dolar bazlı ihracatla azaltmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde gelişmiş ekonomilerdeki pozitif büyüme beklentileri ihracatımızın toparlanmasına katkı sağlayacak.”

GÜÇLÜ VE REFORMİST KOALİSYON HÜKÜMETİ

-Ülkemizi uyum içinde geleceğe taşıyacak, seri bir şekilde istikrarı sağlayacak, güçlü ve reformist bir koalisyon hükumeti istiyoruz.

-Güçlü ve emin adımlarla yeni ekonomik modele yönelik öncelikli reformların devamına ivedilikle ihtiyaç duyuyoruz.

-Küresel risklerin zorladığı, dünyada ticaretinin daraldığı, etrafımızın ateş çemberine döndüğü bir ortamda zaman kaybetme lüksümüz yok.

-Hükümetin bir an önce kurulabilmesi için tüm siyasi parti liderlerini sağduyuyla hareket etmeye davet ediyoruz.

GÜZEL SİNYALLER ALIYORUZ

Büyükekşi, yeni seçilecek TBMM Başkanının da hayırlı olmasını dileyerek, yaşanan sıcak gelişmelerin yanında ekonomide güzel sinyaller aldıklarını vurguladı. Dünya ticaretinin yüzde 10 daraldığı bir dönemde Türkiye ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,3 büyüdüğünü hatırlatan Büyükekşi, ”Büyüme hızında AB ülkelerini geride bıraktık. Gerçekleşen büyümeyi olumlu değerlendiriyoruz. Yılın geride kalanı için de beklentilerimiz pozitif. Dünya Bankası en son raporunda 2015 küresel büyüme beklentisini yüzde 2,8 olarak revize etti. Büyüme hızına gelişmiş ülkelerdeki toparlanma beklentileri olumlu katkı sağlıyor. Bu bağlamda ABD’nin yüzde 2,7, AB’nin ise yüzde 1,5’lik bir büyüme beklentisi bizim açımızdan son derece önemli. Özellikle Avrupa’daki toparlanma beklentilerimizi güçlendiriyor” dedi.

YUNANİSTAN’LA TİCARET

Türkiye’nin Yunanistan’a 2014 ihracatının 1,5 milyar dolar, ithalatının da 4,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ‘Toplamda yüzde 1 payı var. Yunanistan’da son yıllarda 2008 sonrası büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Maalesef ülkede devamlı geriye gidiş olunca orada ihracatın büyümesi söz konusu olmuyor” dedi.

BİRÇOK ÜRÜNDE BÜYÜK SIKINTI YAŞANIYOR

Büyükekşi, zeytin ve zeytinyağında iç piyasadaki fiyatların yüksek olmasının geçen seneyle kıyaslandığında ihracatla ilgili de sıkıntı oluşturduğu belirterek, şunları kaydetti: ‘Zeytinyağında bir ‘var yılı’, bir de ‘yok yılı’ var. Bu sene ‘var yılı’ ama yine ihracatımız düşüyor. Sebebi iç fiyatların yüksek olması. Bu da ihracatımıza olumsuz etki yapıyor. İhracatçılarımız birçok üründe sıkıntı yaşıyor. Fındıkta da benzeri bir durum var. İran’a ihracatımızda mücevherle ilgili bir artış var. Her ay İran’a yaptığımız ihracatta şu anda yüzde 12,9 artış var. Geçen yılın haziran ayına baktığımızda büyük bir artış değil. En büyük artışı 386 milyon dolarla Suudi Arabistan’a gerçekleştirdik.’

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X