Parmaklarınızın rengi soluklaşıyorsa dikkat!

Raynaud hastalığı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Kalp Damar Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Yavuz Beşoğul, hastalığın belirtilerini ve tedavisini anlattı.

Parmaklarınızın rengi soluklaşıyorsa dikkat!

Raynaud hastalığı, el ve ayak parmaklarını etkileyen bir kan dolaşımı bozukluğudur. Parmaklarda kangrene kadar gidebilir. El ve ayak atardamarlarında aşırı büzülme ve buna bağlı belirtiler olur. Hastalığın alevlenmesinin nedenleri şöyle sıralanabilir:

1. Soğuk: Bazı hastalarda sıcaklık 10 dereceye düştüğünde ve soğuk suda ellerde hemen morarma ve ağrı başlar.

2. Heyecan: Duyarlı ve genç bayanlarda sıklıkla nedendir.

3. Hormonlar: Kadınlarda, erkeklerden 10 kat daha sık görülür. Belirtiler ergenlikten sonra ortaya çıkar ve menopozla azalır.

BELİRTİLERİ

Bir ya da daha çok parmak ağrıyla veya tam bir duyu kaybı ile birlikte aniden soluklaşır. Önce morarma daha sonra kızarma görülür. Parmaklarda yanma ya da iğne batması şikayeti olur.

Ellerde terlemeler ortaya çıkar, daha nadir olarak parmaklarda (nekroz) ve ülserli lezyonlar, çok ender olarak da kangren gelişir.

Raynaud hastalığı havalı çekiç kullanan işçilerde, taş kesicilerde, sekreterlerde ve piyanistlerde ortaya çıkabilir. Bu olguların büyük bölümünde hastalığın nedeni parmakların sürekli titreşim etkisinde kalmasıdır.

TEDAVİSİ

Hastanın el ve ayaklarını travmalardan ve soğuktan koruması önerilir. Cerrahi tedavi torakal sempatektomidir. (sempatik sinir düğümle­rinin kesilerek çıkarılması). Kolay ve başarılı bir tedavidir.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X