Patates üreticisi düşünceli

Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden olan İnegöl’de patateste yoğun yağışlar nedeniyle rekolte yüzde 50 düştü. Patateste kayıp dönüm başına 1 ton.

Patates üreticisi düşünceli

SADULLAH ORGAN

İnegöl’de iki hafta önce başlayan patates sökümü devam ederken, ürün tarlada kilosu 80 kuruş ile 1 lira arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Üreticiler, bu yıl yağan aşırı yağmurlardan dolayı hastalık bulaşan patatesteki verim düşüklüğünden şikayetçi. Patateste yer yer yüzde 50’lere varan verim düşüklüğü yaşandığı belirtiliyor.

İnegöl  Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik de yağışlar nedeniyle yaşanan ürün kaybının dönüm başına 1 ton cıvarında olduğunu bildirdi. Buna rağmen diğer bölgelerde patateste yaşanan üretim sıkıntısı nedeniyle İnegöl’de üretilen patatesin çok daha önemli hale geldiğini belirten Çelik, “Bu durumun fiyatlara yansıması kaybın telafi etmesine katkı sağladı” derken, bu yılki rekoltenin 21 bin ton civarında olmasının tahmin edildiğini söyledi.

TÜCCAR FİYAT DÜŞÜRDÜ

Yenişehir’de ise çiftçinin yüzünü patates de güldürmedi. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, bugünlerde satışa sunulan patatese talebin aniden düşmesi sonucu çiftçinin büyük bir şaşkınlık yaşadığını söyledi. Aktaş, asıl sıkıntının tüccarın alım fiyatlarını düşürmesi olduğunu belirtti. Aktaş, “Geçen yıl para kazanamayan çiftçi, bu yıl bin 500 dönüme patates ekti. Geçen yıla göre üretim azalınca patates tarlaların dönümü 3 bin ile 3 bin 500 TL arasında değişen bedellerle tüccara toptan verilmeye başlandı. Ancak tüccarlar ürünün veriminin düşük olduğunu söyleyip söz verdikleri fiyatları kırarak dönüme 2 bin TL önermeye başladılar” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X