Patatesi hastalık vurdu

Türkiye’nin patates üretiminin 5’te birini karşılayan Niğde’de üreticileri, halk arasında geç yanıklık hastalığı olarak bilinen ‘mildiyö’ vurdu.

Patatesi hastalık vurdu

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, hastalık nedeniyle rekoltenin düşeceğini ve buna bağlı olarak da patates fiyatlarını yükselebileceğini söyledi. Mildiyö hastalığının geçen temmuz ayında fark edildiğini belirten Kenar, teşhiste geç kalındığı için hastalığa karşı başlatılan ilaçlı mücadelenin sonuçsuz kaldığını söyledi. Kenar, 20 bin dekarlık bir alanda ekimi yapılan patatesin eylül ayının ortalarında hasat edileceğini ve hastalıktan önce beklenen rekoltenin yaklaşık 1 milyon ton olduğunu vurguladı.

FİYATLAR YÜKSELECEK

Mildiyö hastalığının ekili alanların yarısına yakınında etkili olduğunu dile getiren Kenar, hastalık nedeniyle 600 bin ton civarında bir rekolte beklediklerini kaydetti. Veli Kenar, rekolte düşüklüğünün fiyatlara da yansıyacağını vurgulayarak, “Şu anda bazı tarlalarda hasat başladı ve kilosu 60 ile 65 kuruşa satılıyor. Eylül ayının ortalarına doğru hasadın tam başlamasıyla birlikte patatesin fiyatının tarlada 1 ile 1.5 liraya kadar çıkması bekleniyor. Bunun anlamı, patatesin pazarlarda ve marketlerdeki fiyatı yine yüksek olacak” dedi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X