Patent başvuruları arttı

Bu yılın ilk 6 ayında Türk Patent ve Marka Kurumu’na (TÜRKPATENT) yapılan patent, marka, faydalı model başvuruları arttı.

Patent başvuruları arttı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı TÜRKPATENT’e yılın ilk yarısında 3 bin 172’si yerli olmak üzere toplam 8 bin 344 patent başvurusu yapıldı. Söz konusu dönem itibarıyla kuruma 64 bin 241’i yerli olmak üzere toplam 71 bin 753 marka başvurusunda bulunulurken, yerli marka başvuru oranı yüzde 89,5 olarak kayıtlara geçti. Yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yerli marka başvuruları yüzde 20, toplam marka başvuruları yüzde 17,3 ve yerli patent başvuruları yüzde 16,2 artış gösterdi. Bu dönemde geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 28,5 artışla bin 705’i yerli olmak üzere bin 733 faydalı model başvurusu yapıldı. Yerli faydalı model başvuru oranı da yüzde 98 olarak gerçekleşti. TÜRKPATENT’e bu döemde 159 yeni coğrafi işaret başvurusu yapıldı.

BURSA 3’ÜNCÜ SIRADA

TÜRKPATENT Başkanı Habip Asan, illerden yapılan başvurulara ilişkin bilgi verdi. Marka, patent ve tasarım alanında en çok başvurunun İstanbul’dan yapıldığını kaydeden Asan, bunu patent başvurularında Ankara ve Bursa’nın, marka başvurularında Ankara ve İzmir’in, tasarım başvurularında da Kayseri ile Bursa’nın takip ettiğini söyledi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X