Patikalar 10 yaşında

Mustafakemalpaşa Kültür ve Sanat Derneği’nin yayını olan “Patikalar” dergisi, 10 yıldır okurlarıyla buluşuyor. Dergide yerel içerikli kültür yazılarının yanı sıra öykü, şiir ve denemeler yer alıyor.

Patikalar 10 yaşında

Kültür dergilerinin önemli bir işlevi var kuşkusuz. Özellikle yerel değerleri öne çıkaran dergiler, bir bakıma “bellek” görevini yerine getiriyor. Bu dergilerden biri de “Patikalar”. Mustafakemalpaşa Kültür ve Sanat Derneği’nin yayını olan dergi, tam 10 yıldır aralıksız çıkıyor. Dernek başkanı Kekil Şimşek’in genel yayın yönetmenliğini üstlendiği dergi, ilçenin kültürel değerlerini taşıdı sayfalarına bugüne dek. Çok sayıda köyün geleneklerini, sosyo ekonomik durumunu gözler önüne serdi. Röportajlarıyla köylülerin sesi oldu. Fotoğraf ve yazılarla kırsalın ve ilçenin geçmişini ve bugününü yansıttı.

 

Derginin danışma kurulunda Prof. Dr. Afşar Timuçin, Osman Şahin, Muzaffer İzgü ve İbrahim Ersaraç gibi tanınmış isimler bulunuyor. Şener Aksu, Nadide Utku, Nevzat Çalıkuşu, Arif Ödemiş ve Eşref Yılmaz da yayın kurulu olarak dikkati çekiyor.

 

Patikalar’ın fotoğrafçılığını da üstlenen Kekil Şimşek, üretimin önemine işaret ederek, “On yıla yakın süredir tiyatro, sahne denemesi, konser gibi etkinliklerle dernek çalışmalarımız sürdü. Ancak bunun devam etmesi için neler yapılabileceğini düşündük. Şener Aksu’yla bir araya gelerek dergi kurmaya karar verdik. Hangi alan olursa olsun üretim, dönüşümün dinamizmidir” diyor.

 

SANATIN ÇATISI

Derginin edebiyatla, sanatla ilgilenenlerin çatısı olabileceğine inandıklarını vurgulayan Şimşek, “Onları bir araya topladığı gibi kendilerini geliştirmelerini de esinleyebilirdi. Üstelik dergi çıkarmak için gerekli birikim vardı” diyor. Kekil Şimşek, Mehmet Bursalı’nın da desteğiyle 2007 yılında dergiyi çıkarmaya başladıklarını hatırlatıyor.

 

Köylerde araştırmalar yapmanın, öyküleri, şiirleri, denemeleri bir araya getirmenin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Şimşek, “Derginin her sayısının bir köyü işlemesine karar verildi. Bu konuda Hülya Aksu, Rasim Balaman, Arif Ödemiş, Erkan Çetin, Necati Gülmez, Kemal Şentürk ve Seyit Ali Geçici yardımcı oldu” diyor.

 

Patikalar’ın ilçede yaşayan ve eli kalem tutanları teşvik ettiğini dile getiren Şimşek, şunları kaydediyor:

 

“Kısa zamanda derginin yerel yazar ve şairleri oluşmaya başladı. Arif Ödemiş, portre yazılarıyla öne çıktı. Necati Gülmez, İsa Oruç, Ferda Özen, Hatice Şirin Uyanık, Mehmet Şahin’in şiirleri yayımlandı. İlçedeki öğrencilerin de değerli görülen şiirleri, öyküleri yayımlanıyor, dergi okullara girmeye başlıyordu. Patikalar dergisi okunuyor, tartışılıyor, yeni sayı talep ediliyordu.”

 

113. sayısına ulaşan dergisinin bünyesinde birçok araştırma kitabı çıkardıklarını söyleyen Kekil Şimşek, “Ayrıca dil denetmeni olarak yardımlarını esirgemeyen Nadide Utku’nun çocuk kitaplarını da yayımladık. Patikalar dergisi, kültürün yanı sıra edebiyata da ağırlık vererek devam edecek. Şiir, öykü, deneme yazılarına yer vermeyi sürdüreceğiz” diyor.  

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X