‘Patlamanın etkisi 1,4 büyüklüğündeki depreme eşit’

Ankara’daki terör saldırısının sismolojik analizini yapan akademisyenler, patlamanın etkisinin 1,4 büyüklüğündeki depremle eşit olduğunu tespit etti.

‘Patlamanın etkisi 1,4 büyüklüğündeki depreme eşit’

Ankara’da bir aracın patlatıldığı terör saldırısına ilişkin sismik kayıtları analiz eden Kocaeli Üniversitesi’ndeki sismoloji çalışma grubu, patlamanın etki olarak 1,4 büyüklüğündeki depremle eşdeğer olduğunu belirledi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümünde görev yapan Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş, Doç. Dr. Serkan Irmak, Doç. Dr. Fadime Sertçelik, Doç. Dr. İbrahim Sertçelik ve araştırma görevlileri Evrim Yavuz ile Hamdullah Livaoğlu’ndan oluşan çalışma grubu, patlamanın oluşturduğu sarsıntıyı kaydeden ve terör saldırısının gerçekleştirildiği noktaya 8,5 kilometre mesafedeki Lodumlu Deprem İstasyonu’nun kayıtlarını inceledi.

Çalışma sonucunda terör saldırısının 1,4 büyüklüğündeki depremin etkisiyle aynı ve patlamayla açığa çıkan enerjinin Richter ölçeğine göre 60 kilogram dinamitin patlatılması sonucu açığa çıkan enerjiye eşdeğer olduğu belirlendi.

“Milisaniye aralığında iki patlama”

Ayrıca, sismik kaydın frekans içeriğinin olayın milisaniye aralığında iki patlamadan oluştuğunu ortaya koyduğu tespit edildi.

“Türkiye’de ilk defa böyle bir çalışma yapıldı”

Doç. Dr. Fadime Sertçelik de Türkiye’de ilk defa böyle bir çalışma yapıldığını belirterek, farklı araştırmalara zemin oluşturacak bir çalışmaya imza attıklarını vurguladı.

Benzer bir çalışmanın 11 Eylül saldırılarında New York’taki ikiz kulelerin çökmesi sırasında yapıldığına dikkat çeken Sertçelik, “Birinci kulenin çökmesinin 3,2, ikincisinin de 2,8 büyüklüğünde bir depreme karşılık geldiği gözlendi. Amerikalıların orada çok fazla istasyonları var. Bize en yakın istasyon Kandillinin istasyonu. AFAD’ın verilerini alarak da bu çalışmayı güçlendireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X