Patronlar sıkıntılı

”Türkiye ekonomisi için risklerin ciddi anlamda biriktiğini görüyoruz” diyen BUSİAD Başkanı Baylan, önümüzdeki dönemde düşük bir büyüme düzeyine mahkum olunabileceğini vurguladı.

Patronlar sıkıntılı

Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Başkanı Günal Baylan, Türkiye ekonomisinin sıkıntılı bir dönemle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Baylan, yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin uzun süreli bir durgunluk süreci içine girdiği hususunun sıklıkla dile getirilen bir olgu olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmeler de dikkate alındığında, Türkiye ekonomisinin hem içinde bulunduğu konjonktür, hem de uzun vadeli olarak sıkıntılı bir dönem ile karşı karşıya olduğunu belirtmek gerektiğini kaydeden Baylan, ”Brezilya’nın kredi notunun düşürülmesi, petrol fiyatlarındaki düşüşün önemli ihraç pazarımız olan Rusya üzerindeki daraltıcı etkileri ve nihayet Çin’in iki gün içerisinde yapmış olduğu yüzde 2 ve yüzde 1,6 düzeyindeki devalüasyonların dünya ve Türkiye ekonomisi için büyüme performansı açısından riskleri artırdığı görülüyor” dedi. 

KUR SAVAŞLARI YENİDEN

Çin’in yapmış olduğu devalüasyonun, 2010 sonrasında da tartışılan kur savaşlarını yeniden gündeme getirebileceğini ifade eden Baylan, şöyle devam etti: ”Bu durum küresel ekonominin daraldığı ve FED’in faiz artıracağı bir ortamda durgunluğun derinleşmesi anlamına geliyor. Bu yönleriyle Türkiye ekonomisi, FED’in faiz artırım konjonktürüne yakın olduğumuz bu süreçte mevcut haliyle olumsuz bir senaryo ile karşı karşıya bulunuyor. Çin ile yaptığımız ikili ticaret açısından devalüasyon, dış ticaretimizi Çin lehine bozarak ithalatımızı artırabilir. Ancak asıl olumsuz etkilerin, dolaylı olarak ortaya çıkma potansiyeli yüksek. Çin’in devalüasyon, temel pazarımız olan Avrupa ekonomilerine ihracatını artırmasıyla oluşabilecek büyüme kaybı nedeniyle ihracatımızı olumsuz etkileme potansiyeli taşıyor.”

RİSKLER CİDDİ ANLAMDA BİRİKTİ

BUSİAD Başkanı Baylan, ”Dünya ekonomisinde kur savaşları ve FED faiz artırımı gibi risklerin bulunduğu mevcut durumda; iç talebin zayıf seyri, ihracatın düşen TL’ye rağmen daralmasına bağlı olarak dış ticaret açığının artması, düşük faiz döneminin sona ermesi gibi faktörler dikkate alındığında Türkiye ekonomisi için risklerin ciddi anlamda biriktiğini görüyoruz” dedi.

KAYIP 2015 İLE SINIRLI OLMAYABİLİR

Türkiye’nin önümüzdeki dönemde düşük bir büyüme düzeyine mahkum olma durumu ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Baylan, şunları kaydetti: ”Böyle bir ortamda, siyasal belirsizlikler, olası bir seçim tekrarı, politik risk primini de yükseltmekte ve makro dengelerin kalıcı bir biçimde bozulmasını beraberinde getirmektedir. Küresel ekonominin dinamikleri iyi okunmadıkça, kaybın 2015 yılı ile sınırlı olmama riski olduğunu belirtmek istiyoruz.” 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X