‘Payitaht’ta Ramazan coşkusu

“Osmanlı Payitahtı” Bursa’da ramazan ayı, yapılan çeşitli etkinliklerle coşkuyla idrak ediliyor.

‘Payitaht’ta Ramazan coşkusu

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyeleri ile bazı oda ve dernekler, ramazan ayı dolayısıyla kentin farklı noktalarında etkinlikler düzenliyor.

Oruç ayının ruhuna uygun geçmesi için özellikle çaba harcanırken, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Büyükşehir Belediyesinin kurduğu iftar çadırlarından her gün binlerce kişi yararlanıyor.

Belediyenin “Şehr-i Ramazan” etkinlikleri kapsamında, Fevzi Çakmak Caddesi’ndeki Otopark, Emirsultan Meydanı, Görükle İçi, Alemdar Mahallesi, Çınarönü Mahallesi, Hamzabey Camii e Uludağ Üniversitesi içinde iki ayrı noktaya kurulan iftar çadırlarında her akşam 10 bin kişiye yemek çıkarıyor. BTSO ve Osmangazi Belediyesince günde 2 biner kişiye iftar veriyor.

Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Arnavutluk, Batum gibi Müslüman coğrafyasındaki bölgeler ile Doğu Anadolu’nun da bazı şehirlerinde ramazan ayı boyunca iftar yemekleri düzenleyecek belediye, Merinos Park’ta teravih öncesinde orta oyunu, meddah, ilahiler, çocuk tiyatrosu ve çeşitli yarışmalarla ramazan akşamlarına ayrı bir renk katıyor.

Perşembe günleri sohbet ve Kur’an-ı Kerim tilavetleri, cuma, cumartesi ve pazar günleri de tasavvuf müziği konserleri ve tiyatro gösterileriyle ramazan coşkusunun yaşandığı kentte, tasavvuf, ilahi ve ezgi konserleri kapsamında Mustafa Ceceli, Aykut Kuşkaya, Sami Savni Özer, Mustafa Cihat ve Sedat Uçan, 24 Haziran’da Merinos Kültür Merkezi’nde sahne alacak.

Yüzlerce yıllık teravih geleneği

Merkez ve ilçelerinde camilerin mahyalarla güzelleştirildiği Bursa’da, ramazan ayı dolayısıyla Emir Sultan, Orhan Gazi ve Osman Gazi türbeleri, ziyaretçileri bakımından en yoğun dönemlerini yaşıyor.

Emir Sultan Türbesi, özellikle iftar sonrasında yoğun oluyor. Emir Sultan Meydanı’nda belediyenin iftar çadırında orucunu açan vatandaşlar, türbeyi ziyaret ediyor, dualar ediyor, ardından tarihi Emir Sultan Camii’nde teravih namazı kılıyor.

Kentte kurulan 5 bin kişilik namazgahta, teravih namazlarını Türkiye’nin tanınmış imam hatipleri kıldıracak. Merinos Park’ta kurulan ve Harem-i Şerif’teki Osmanlı revaklarından esinlenerek oluşturulan açık namazgah alanında yüzlerce yıllık gelenek yaşatılıyor.

Buradaki teravih namazlarını, Bursa’nın yanında, İstanbul, Ankara, Edirne gibi illerin önemli camilerinde görev yapan tanınmış imam hatipler ve müezzinler eşliğinde gök kubbe altında kılınıyor.

Karagöz Hacivat gölge oyunu gösterisi

Bu yıl ilk kez kurulan çocuk çadırında her akşam, Karagöz-Hacivat gölge oyunu gösterisi, Bilim Teknoloji Merkezince atölye çalışmaları ve bilim gösterileri gibi çocuklar için özel aktiviteler düzenleniyor.

Dünya Yetim Günü’nde “Yetim yemeği”

Hüdavendigar Parkı’nda 17 Haziran’da dezavantajlı gruplar ve engellilere iftar organizasyonları düzenlenecek ve 5 bin kişinin katılımıyla “ümmet iftarı” programı yapılacak.

Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığınca 17 ilçede belirlenen ihtiyaç sahiplerine 60 bin gıda paketinin dağıtıldığı kentte, 20 Haziran Dünya Yetim Günü’nde 2 bin yetim ve ailesine geleneksel “yetim yemeği” verilecek.

Kadir gecesinde Bursa İl Müftülüğünce hazırlanan özel programda, Kur’an-ı Kerim tilaveti, ilahiler ve dualar ile gecenin anlamına uygun bir etkinlik düzenlenecek.

Kur’an-ı Kerim ziyafeti

Diyanet İşleri Başkanlığınca 19 Haziran’da Bursa’da düzenlenecek Kur’an-ı Kerim ziyafeti, Merinos Park’ta gerçekleştirilecek.

“2015 Yılı Güzel Kuran-ı Kerim Okuma Dünya Birincisi” Muhammmed Recep, teravih namazında imam hatiplik yapacak ve sonrasında da Kur’an-ı Kerim tilaveti sunacak.

Ramazan coşkusunu Merinos Park’ta yaşamak isteyenler “Şehr-i Ramazan” etkinliklerinin yanı sıra 45 ticari stantta, hediyelik eşyadan, giyime, yiyecek ve içecekten oyuncağa kadar yüzlerce ürüne de ulaşma imkanı buluyor.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X