Pazarda satılan balığa dikkat!

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Reha Keskinoğlu havaların ısınması nedeniyle pazardan balık alan vatandaşlara dikkatli olma çağrısı yaptı. Keskinoğlu, “Bu günlerde en büyük risk pazar yerlerinde satılan balıklarda görülmektedir” dedi.

Pazarda satılan balığa dikkat!

Keskinoğlu, 2002 yılında yayınlanıp 2006 yılında yürürlüğe giren, Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliği’nin 26. maddesinde, “Semt pazarlarında su ürünleri satışları, çevre şartlarından etkilenmeyecek, korunaklı ayrı bölümlerde su, elektrik, aydınlatma sistemlerine sahip, zemini düzgün alanlarda yapılmalıdır. Satışı yapılacak taze su ürünleri, soğutuculu ya da buzlu, yarı kapalı ve 0 OC ile +4 OC arasında sıcaklığı sağlayacak ortamlarda satışa sunulmalıdır. Dondurulmuş ve işlenmiş ürünler ise ürün formuna uygun sıcaklığı sağlayacak soğutuculu dolaplarda sergilenmeli ve satışa sunulmalıdır” denildiğine dikkat çekti.

Keskinoğlu, yine aynı maddenin diğer fıkralarında, “Ürünlerin kalitesinin korunması amacıyla, yeterli miktarda ve kalitede buz temin edilmeli ve hijyenik kapaklı kaplar içerisinde depolanmalıdır. Kullanılan su ve buz, içme ve kullanma suyu kriterlerine haiz olmalıdır. Bu tür satış yerlerinde, kafa ve iç organların ayrılması gibi kesim ve temizleme işlemleri yapılmamalıdır, Sergi, ambalaj ve benzeri amaçlar için hiçbir şekilde ahşap malzemeler kullanılmamalıdır” şartlarının sıralandığını belirtti.

‘ZEHİRLENMELER GÖRÜLEBİLİR’

Bunun gibi bir çok hijyen kriterinin belirtilmesine rağmen ne soğutucu dolap, ne içme kalitesinde su kullanımı ve ne de tahta tezgahların kullanılmasına dikkat edildiğini ifade eden Reha Keskinoğlu, “Mikrop üremesine çok uygun ve temizliği şüpheli tahta tezgahlarda ve sıcak ortamlarda satışa devam edilmektedir. Her zaman söylediğimiz gibi mevzuatı eksiksiz uygulamak mevzuatı çıkarmak kadar önemlidir. İlgili kurumların pazaryerlerini denetlemeleri güvenli gıda ve insan sağlığı açısından çok önemlidir. Hava şartları ve mikrobiyolojik üremeler sonucu özellikle sardalye, hamsi ve istavrit gibi küçük balıklarda oluşan histamin miktarının da artması sonucu zehirlenmeler görülebilir. Dondurulmuş balıkların çözündürme prosedürüne uygun çözündürülmemekte ayrıca çözünmüş ve pazar sonu tezgahta kalan satılamayan balıkların da nasıl değerlendirildiği meçhuldür” diye konuştu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X