Pegida’ya inat

Almanya’da dün akşam iki dikkat çekici eylem vardı. Biri yabancı düşmanı ve İslam karşıtı gösterileriyle bilinen Pegida hareketinin eylemi, diğeri ise sivil toplum kuruluşlarıyla Türk toplumu derneklerinin ırkçılık karşıtı gösterileri.

Pegida’ya inat

Almanya’da yabancı ve İslam karşıtı gösteriler düzenleyen ‘Batının İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar’ Pegida hareketi taraftarları dün akşam yine sokağa döküldü. 

Gösteriler ülkenin Dresden kentinde ekim ayından bu yana her pazartesi düzenleniyor. Pegida’yı örnek alan diğer Alman kentlerinde de benzer protestolar yapıldı. 

Eylemlere katılanların sayısı ise çığ gibi büyüyor. 22 Aralık’taki gösteriye yaklaşık  17 bin 500 kişi katılmıştı. Noel tatili nedeniyle ara verilen gösterilere ise dün akşam yeniden başlandı. Pegida hareketinin yükselişe geçmesine tepkiler de var. 

KARŞI GÖSTERİ

Almanya’nın 11 kentinde Pegida’ya karşı yürüyüşler düzenlendi. Daha önce yapılan karşı gösteri çağrısına aralarında Türklerin de bulunduğu binlerce kişi katıldı.  

Özellikle Berlin, Köln, Stuttgart ve Dresden’deki karşıt gösterilere ilgi yoğundu. Gösterilerde ırkçılık ve yabancı düşmanlığı sloganları öne çıkarken, gösterilerin merkezi ise Köln kenti idi. Kentteki Pegida karşıtı gösterilerine Belediye Başkanı Sosyal Demokrat Jürgen Roters da katıldı.  Ren nehrinin sağ tarafında bir araya gelen göstericiler, kentin iki yakasını birbirine bağlayan köprüyü geçerek, ünlü Köln Katedrali’nin önüne kadar yürüdü. Katedral de ışıklarını kapatarak göstericilere destek verdi. 

Göstericilere destek sadece katedralden değil, kentteki birçok kamu kuruluşundan da geldi. Benzer şekilde çevrede bulunan bazı müze ve kamusal kuruluşlar da binaların ışıklarını dün akşam saat 21.00’a kadar kapatarak, ırkçılığı protesto etti.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X