Pentagon’dan YPG’ye yardım

Türkiye ile ABD ilişkilerinin kopma noktasına gelmesinde önemli bir paya sahip olan terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu YPG anlaşmazlığı sürüyor. Bu arada Pentagon’un 2021 bütçesinde, Washington’ın desteklediği terör örgütü PKK/PYD için 200 milyon dolar ayrıldığı açıklandı.

Pentagon’dan YPG’ye yardım

Ankara’nın, PKK’nin bir uzantısı kabul ettiği ve terör örgütü ilan ettiği YPG’ye, kamyonlarca silah ve teçhizat göndermekle suçladığı ABD, YPG ile iş birliği kararından geri adım atmamışa benziyor.

Özellikle Pentagon (Savunma Bakanlığı), Trump yönetiminin bu konudaki tutumunun aksine, YPG ile DEAŞ’a karşı ortak mücadelenin bir parçası olarak Kürt askeri gücü ile sahada iş birliğini sürdürüyor. Tüm askeri harcamalar için toplamda talep edilen bütçe miktarı 636,4 milyar dolar. Pentagon’un bütçesinde, füze savunma sistemleri ve silahlar için talip edilen miktar ise 49,2 milyar dolar.

ABD’nin desteklediği güçler için ayrılacak bütçenin, ‘Taramadan Geçirilmiş Suriye Muhalefeti’ başlığı altında kullanılması öngörülüyor.

SAVAŞ FONU’NA 69 MİLYAR DOLAR

Diğer taraftan, savaş fonu olarak bilinen Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar için 69 milyar dolar ayrıldı. Raporda, miktarın ise 16 milyar dolarının temel bütçeye konulan üst sınırdan dolayı Denizaşırı Muhtemel Operasyonlar bütçesine eklendiği belirtildi. Savaş fonunda 13,4 milyar doları operasyon ve kuvvet koruma harcamaları için ayrılırken; bölgesel destek harcamaları için 16,2 milyar dolar, dış operasyonlar için ekipman ve harbe hazırlık için 7,6 milyar dolar, ‘Tehdit Ağlarını Caydırma ve Karşı Koyma’ için ise 300 milyon dolar fon talep edildi.

Bölgesel destek harcamaları kaleminde talep edilen 16,2 milyar doların Irak, Afganistan ve Suriye’de görev yapan Amerikan kuvvetlerine ‘kritik çatışma desteği’ dahil diğer desteklerin sağlanmasında kullanılacağı ifade edildi. Tehdit ağlarını caydırma ve karşı koyma için talep edilen 300 milyon doların ise Çin, Rusya, Kuzey Kore ve diğer hasım devletlerin bölgelerde ABD kuvvetlerine yönelik tehditlerinin bertaraf edilmesi için harcanacağına dikkati çekildi.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X