Perakendeye güven arttı inşaata azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin sektörel güven endekslerini açıkladı. Buna göre, eylülde 97,54 olan hizmet sektörü güven endeksi, yüzde 0,1 artarak ekimde 97,63 değerine yükseldi.

Perakendeye güven arttı inşaata azaldı

Hizmet sektörü güven endeksindeki artış, son üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının yükselmesinden kaynaklandı. Son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise düştü. Hizmet sektöründe bir önceki aya göre hizmetlere olan talep yüzde 0,7, hizmetlere olan talep beklentisi endeksi de yüzde 0,3 artarken, iş durumu endeksi ise yüzde 0,8 geriledi.

KAYITLI SİPARİŞLER DÜŞTÜ

Söz konusu ayda mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,7 artış gösterdi. Eylülde 96,27 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi, ekimde 98,68 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 1,9 ve iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 7,4 artarken, mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 0,8 düştü. 

Ekim ayında mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,5 azaldı. Geçen ay 80,42 olan inşaat sektörü güven endeksi, şubatta 80,02 değerine geriledi. İnşaat sektöründe geçen aya göre alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 4,4 azalırken, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi ise yüzde 2,1 arttı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X