Petlim’e 1 milyar dolar değer biçildi

SOCAR Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, bu yılın son çeyreğinde faaliyete geçecek Petkim Konteyner Limanı’na piyasa değeri olarak bir milyar dolar biçildiğini söyledi.

Petlim’e 1 milyar dolar değer biçildi

SOCAR Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, Türkiye’nin 3’üncü ve Ege Denizi’nin en büyük limanı olacak Petlim’in Pire Limanı’na alternatif oluşturacağını belirtti.

Dünyanın en büyük konteyner gemilerinin limana kabul edilebileceğine dikkati çeken Yavuz, şöyle devam dedi: 

“Türk sanayicileri, Pire ve İskenderiye gibi limanlarda yaşanan zorluklardan kurtulacak, ihracatçının navlun maliyeti azalacak. Limanın işletmesi için konteyner terminal işletmeciliğinde dünya devi olan APM Terminals’in Türkiye’deki iştiraki APM Terminalleri Liman İşletmeciliği A.Ş (“APMT”) ile stratejik işbirliği yaptık. Anlaşmaya göre dünyanın en büyük konteyner elleçleme firması olan APMT, 28 yıllığına limanın işletmesini üstlenecek.”

Petkim Konteyner Limanı’nın kurulacağı alanda, Petkim mülkiyeti dışında Hazineye ait olan yerler için Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden kullanım hakkı alındığını vurgulayan Yavuz, liman inşaatı tamamlandığında, alınacak olan Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesi kapsamında faaliyetler başlayacağını bildirdi. 

75 futbol sahası büyüklüğünde

Petlim Llimancılık Ticaret A.Ş.’nin Petkim’in yüzde yüz iştiraki ile 2010’da kurulduğunu hatırlatan Yavuz, Petkim Limanı’nın geliştirilmesi ve daha ekonomik işletilmesi için toplam 400 milyon dolarlık yatırımın öngörüldüğünü dile getirdi.

Yavuz, Petlim’e ABD’li Goldman Sachs’ın yüzde 30 hisse ile ortak olduğunu anımsatarak, “Petkim’in bugünkü piyasa değeri 1,4 milyar dolar ama ABD’li yatırım devi Goldman Sachs sadece Petlim’e bir milyar dolar değer biçip Petlim Limancılık Ticaret A.Ş.’nin yüzde 30’unu temsil eden 45 milyon adet hisseyi 250 milyon dolara satın aldı”

Yavuz, limanın bir buçuk milyon TEU başlangıç kapasitesi, 4 milyon TEU potansiyeli, 700 metrelik tek parça rıhtımıyla tüm bölgeye hizmet vereceğini anlattı. Konteyner depolanması için 48 hektarlık lojistik saha inşa edildiğinin altını çizen Yavuz, “Bu büyüklük 75 futbol sahasına karşılık geliyor. Petlim’in devreye alınmasını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılacakları törenle yapmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X