Petrol sert düştü

Doha’daki zirveden arzı sınırlamaya yönelik bir karar çıkmamasının ardından petrol yeniden düşüşe geçti. Varil fiyat, yüzde 5 kayıpla 40 dolar seviyesini gördü.

Petrol sert düştü

Brent petrolün varil fiyatı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) petrol arzına sınırlama getirilmesi yönünde karar alamamasının ardından sert düşüşe geçti.

Katar’ın başkenti Doha’daki toplantının ardından Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 5 değer kaybederek 40 dolar sınırına kadar gerilese de gelen tepki alımları ile 41 dolar seviyesinde dengelendi. Geçen hafta 44,91 dolar ile 1 Aralık 2015’ten bu yana en yüksek seviyeyi gören Brent petrolün varil fiyatı, haftayı 43,02 dolar seviyesinden tamamlamıştı. Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı ise yüzde 4,95 kayıpla 38,40 dolar seviyelerinde bulunuyor. Analistler, Doha zirvesinden sonuç çıkmamasının ardında petrol fiyatları üzerindeki satış baskısının kısa vadede devam edebileceğini, bundan sonraki süreçte küresel ekonomideki toparlanmaya ilişkin haber ve verilerin yön üzerinde belirleyici olacağını ifade ediyor.

ZAMANA İHTİYAÇ VAR

Katar Petrol Bakanı Muhammed bin Salih es-Sade, toplantının ardından yaptığı açıklamada, ”Katılımcı ülkeler, üretim seviyesinin dondurulmasıyla ilgili kararın alınabilmesi için daha fazla zaman ve istişareye ihtiyaç olduğuna karar verdi” dedi. Petrol fiyatlarının seyrinin, şubat ayında gerçekleştirilen toplantıda alınan kararların ardından iyileşme kaydettiğini belirten Sade, 15 ülkenin katıldığı toplantıda, üretimin durdurulması yönünde ortak bir karar alınamadığı için bu iyileşmenin uzun vadeli olamayacağını kaydetti.

YATIRIMLARDA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) İcra Direktörü Fatih Birol, petrol fiyatlarındaki düşüşün ‘sadece iyi ya da kötü’ olmadığını, bunun birden çok karmaşık sonucu bulunduğunu vurguladı. Düşük petrol fiyatlarının, ekonomisini petrol gelirlerine bağlayan ülkeler için kötü bir haber olduğunu ifade eden Birol, özellikle Ortadoğu’da bulunan bu ülkelerdeki ekonomik yavaşlamanın ve siyasi sallantıların bu ülkelerin bölgelerinde de benzer sonuçlara yol açabildiğini belirtti. Türkiye, Japonya ve Kore gibi büyük ithalatçı ülkelerin fiyatlar nedeniyle ekonomilerinde iyileşme yaşadıklarını, ancak gelecekte kullanılacak petrol ve doğalgaz için yapılacak yatırımlar açısından riskler oluştuğunu anlatan Birol, ”Dünya’daki petrol ve doğalgaz çıkarma ve üretim yatırımlarında bu yıl yüzde 18’lik bir düşüş daha bekliyoruz” dedi.

2017’DE TEKRAR YÜKSELİŞE GEÇEBİLİR

Petrol fiyatlarının 2017 itibarıyla tekrar yükselişe geçebileceğini kaydeden Birol, ‘2017 itibarıyla fiyatlarda yukarı doğru bir baskı olacak, bunun da iki nedeni var. İlk olarak ABD’deki petrol üretiminde bizim daha önceden tahmin ettiğimiz gibi bir düşüş görülmesi, ikincisi ise dünya petrol talebinde de güçlü bir şekilde yıllık 1,2 milyon varillik bir artış görülmesi’ ifadelerini kullandı.

LNG FIRSATI KAPIDA

Yakın dönemde ABD ve Avustralya’dan uluslararası pazarlardan LNG taşınmaya başlayacağını dile getiren Fatih Birol, ”Çünkü gelecekte dünyadaki LNG’nin yüzde 90’ı ABD ve Avustralya tarafından üretilecek” dedi. Birol, LNG konusundaki böyle bir gelişmenin Türkiye gibi doğalgaz ithalatçısı ülkeler için iyi bir haber olduğunu savunarak, ”Böylece hem enerji arz güvenliği sağlanmış olacak hem de artan doğalgaz arzı ile fiyatlarda düşüş yönlü bir baskı oluşacak” diye konuştu.

 

Rusya petrol anlaşmazlığında Suudi Arabistan’ı sorumlu tuttu

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Katar’da gerçekleştirilen petrol zirvesinden sonuç alınamamasıyla ilgili olarak Suudi Arabistan’ın sorumlu olduğunu söyledi.

Rus haber ajansı RIA Novosti’de yer alan habere göre, Novak, dün Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen petrol zirvesinden bir anlaşma çıkmamasının nedeni olarak Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkelerinin son dakikada pozisyonlarını değiştirmiş olmalarını gösterdi.

Novak, zirve öncesinde birçok ülkenin üretimi dondurmaya yönelik bir anlaşma konusunda istekli olduğuna belirterek, “Ancak son dakikada Suudi Arabistan ve bazı Körfez ülkelerinin fikri değişti. Bu durum petrol piyasalarına olumsuz yansıyabilir” dedi.

Brent petrolün varil fiyatı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirdiği toplantıda, petrol arzına sınırlama getirilmesi yönünde karar alamamasının ardından sert düşüşe geçti.

Doha’daki toplantının ardından Brent petrolün varil fiyatı, yüzde 5 değer kaybederek 40 dolar sınırına kadar gerilese de gelen tepki alımları ile şu dakikalarda 41 dolar seviyesinde dengelendi.

Rusya borsası ve Rus rublesi de zirve sonrası haftanın ilk gününe düşüşle başladı.

 

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X