Pevral Kavlak: ‘Grev hakkı Anayasa’da güvence altında ama…’

Yeni bir toplu sözleşme görüşmelerinin başladığı süreçte, Türkiye’nin en büyük işçi sendikası olan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak iş yaşamına ilişkin önemli değerlendirmeler yaptı. Anayasa’yla tanınmasına karşın grev hakkını kullanamadıklarını, çünkü yaptırılmadığını söyleyen Kavlak, geçen sözleşmeye kınan maddeyle işçilerin özel hastanelerde tedavi olabildiklerini söyledi. Kavlak’ın çok özel açıklamalarını Olay Gazetesi Yazarı Ahmet Emin Yılmaz bugünkü köşesine taşıdı…

Pevral Kavlak: ‘Grev hakkı Anayasa’da güvence altında ama…’

Yılmaz’ın yazısındaki ifadeler şu şekilde:

Aslında… Toplumun genel değerlendirmeleri içinde hassas bir konu. Bu da, 12 Eylül öncesi dönemlerde tanıklık edilen görüntülerden kaynaklanıyor.

Ne var ki…

Toplumun bazı kesimlerinde iz bırakan duyarlılığa karşı, ortada bir de kullanılamayan yasal hak söz konusu.

O hakka…

Didim’deki 1. Yerel Medya Kurultayı açılış konuşmasında işaret eden Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, sohbetlerde de üzerinde durdu.

Dahası, kritik bir sorgulama yaptı:

“Bu ülkede sendikalaşma hakkı var mı? Var. Anayasal bir hak mı? Evet, anayasal bir hak. Peki, biz bu hakkımızı özgürce kullanabiliyor muyuz? Hayır, kullanamıyoruz.?”

Şu da kritik:

“Birileri işçileri sorgusuz sualsiz işten atıyor, tazminatını, hakkını vermiyor. Sonra da  arabulucu adı altında birileri devreye girip, zaten ekmeksiz kalmış işçiyi üç kuruşa razı etmeye çalışıyor.”

Çıkardığı sonuç şu:

“Bu yasalar birilerine işlemiyor. Birileri bedel ödemiyor. Bedel ödeyen hep biz oluyoruz, emekçiler oluyor.”

Şunun da altını çizdi:

“Sendikaya üye olan işçi, Kod 29’la sorgusuz sualsiz işten atılıyor, ama işverene hiçbir şey olmuyor. Olan yine emekçilere oluyor.”

Ardından…

“İşte biz böyle bir kara düzenle baş etmeye çalışıyoruz” dedi ve şuna dikkat çekti:

“Bakın, grev hakkımız da Anayasa’da güvence altına alınmış bir haktır. Peki, bu hakkımızı özgürce kullanabiliyor muyuz? Ne yazık ki, hayır… Birkaç belediye grevi dışında son 20 yıldaki bütün grevler ertelendi.”

Sıkıntısını da söyledi:

“Biz Türk Metal olarak her sözleşme döneminde grev kararı alıyoruz, ama bir türlü grev yapamıyoruz. Çünkü yaptırmıyorlar.”

Sonra da şöyle seslendi:

“Oysa grev yapabilsek… Üç gün, beş gün bile greve çıkabilsek, belki metal işçisinin kaderi değişecek. Ama yaptırmıyorlar. Emekçilerin işverenlere karşı en etkili silahı olan grev hakkı resmen ellerinden alındı.”

Durum bu.

Ahmet Emin Yılmaz’ın yazısının tamamı için tıklayın…

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X