Piknikçilerin davetsiz misafirleri

Aydın’ın Kuşadası İlçesi’ndeki Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı’nda yaşayan yaban domuzları, sürüler halinde insanların piknik yaptığı alanlara indi.

Piknikçilerin davetsiz misafirleri

Çöplerde yiyecek arayan ve insanların arasında dolaşan yaban domuzları tedirginlik yaratırken, bazı piknikçiler ise yiyecek verdi. Milli park yetkilileri bu hayvanlara yiyecek vermenin yanlış olduğunu, kolaya alıştıkları için kış mevsiminde yiyecek bulmakta zorluk çektiklerini söyledi. 

Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı’ndaki yaban domuzları, özellikle hafta sonları sayıları on binleri geçen piknikçilerin bıraktığı yiyecek artıkları için insanların arasına iniyor. Sürüler halinde piknikçilerin arasında dolaşan yaban domuzları, tedirginliğe neden oluyor. Kimi piknikçiler korkudan uzaklaşırken; bazı vatandaşlar hem yiyecek veriyor hem de cep telefonlarıyla domuzları görüntülüyor. 

DAVRANIŞLARI DA DİKKATİ ÇEKTİ

Öte yandan, milli parkta gezen yaban domuzlarının ilginç davranışları da göze çarpıyor. Milli park içinde gezinen bir yaban domuzunun, insanlara fazla yaklaşmaya çalışan yavrularını sert hareketlerle uzaklaştırmaya çalışması dikkati çekti. Aynı hareketi defalarca tekrarlayan, bir ara yüksek sesle yavrularına bağırıp bir araya toplayan yaban domuzunun annelik içgüdüsü ilgiyle izlendi.

MİLLİ PARK YETKİLİLERİ UYARDI

Piknikçilerin yaban domuzlarına yiyecek vermekle onlara iyilik yapmadığını belirten Milli Park yetkilileri şunları söyledi:

“Domuzlar yaban hayatlarından uzaklaşarak, hazır yiyeceğe alışıyor. Kış aylarında ise Milli Parka neredeyse hiç kimse gelmediği için açlık çekiyorlar. Doğal avlanma becerilerini yitirdikleri için yiyecek bulamıyorlar. Sadece domuzlara değil, doğal yaşamdaki hiçbir canlıya yiyecek verilmemesi gerekir. Bunun için birçok uyarı panomuz olmasına rağmen, insmanların yiyecek vermesini engelleyemiyoruz.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X