Piyasalar ABD’ye kilitlendi

Piyasaların gözü kulağı bugün yapılacak ABD seçimlerinde. İbrenin Clinton’a doğru yönelmesiyle küresel bazda değerlenmeye başlayan dolar, içeride yeniden 3,1746’yı gördü. Kur yeni haftaya 3,14-3,15 seviyesinden başlamıştı.

Piyasalar ABD’ye kilitlendi

Dolar/TL, geçen hafta yaşanan gelişmelerle tarihi rekorunu tazelerken, Standart & Poors’un (S&P) Türkiye’nin görünümünü yükseltmesiyle yeni haftaya hafif düşüşle başlamıştı. Kur ilerleyen saatlerde yeniden 3.17 seviyesinin üzerini gördü. Euro ise 3,49’un üzerinde alıcı buldu. İntegral Menkul Değerler hazırladığı raporunda, ‘Gelişmekte olan ülke piyasalarında, Türk Lirasındaki negatif ayrışma devam ediyor. İç gündemdeki tansiyonun yüksek seyrini koruması, TL varlıklar üzerinde baskı kuruyor’ şeklinde görüş belirtti. 

DIŞARIDA TEK GÜNDEM

Dış piyasada, FBI’ın Clinton’un suçsuz olduğunu belirtmesiyle global piyasalarda doların geçtiğimiz haftaya göre toparlandığını ve global endekslerde de pozitif seyirlerin izlendiği dile getirilen raporda şu ifadelere yer verildi: ”Bugün yapılacak olan ABD başkanlık seçimleri dışarıda piyasaların tek gündemini belirliyor. Anketlerde, Clinton’ın Trump’a göre önde olması, seçimlerde Clinton galip gelecekmiş gibi bir algı yaratıyor. Ancak, hala Trump için şans devam ediyor. Bu nedenle, sonuçlar açıklanana kadar piyasalarda hareketlilik devam edebilir. ABD ile saat farkından dolayı, sonuçları 9 Kasım Çarşamba günü sabaha karşı alıyor olacağız. Şimdilik, piyasalarda Clinton’a dair beklentilerin güçlü olması dolar açısından pozitif bir algı yaratıyor.”

İÇ SİYASI VE JEOPOLİTİK GELİŞMELERE DE DİKKAT

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzman Yardımcısı Aysun Göksu, haftanın en önemli gelişmesinin bugün ABD’de yapılacak seçimler olduğunu ve Federal Soruşturma Bürosu’ndan (FBI) gelen ve Demokrat Parti başkan adayı Hillary Clinton’ın yeniden ön plana çıkmasını sağlayan açıklamaların küresel olarak doları desteklediğini belirtti. Bu hafta piyasaların seyrinde etkili olabilecek bir veri bulunmadığını bildiren Göksu, ‘Dolayısıyla ABD seçimlerine yönelik gelişmelerin hafta boyunca piyasalar üzerindeki etkisinin sürmesi beklenebilir. İç tarafta yaşanan siyasi ve jeopolitik gelişmelerin de TL varlıkları tarafında yakından izlenmesi gereken önemli gelişmeler olduğunu belirtelim. Dolar kurunda, Clinton isminin ön planda kalmaya devam etmesi ile yükseliş isteği devam edebilir” diye konuştu.

BORSA İSTANBUL YÜKSELDİ

Küresel piyasalardaki pozitif seyre paralel haftaya yükselişle başlayan Borsa İstanbul (BIST) 100 endeksi, 75.900 puan seviyelerine kadar çıkmasının ardından 75.500 puanın üzerinde dengelendi. Endeks, günü yüzde 1,91 artışla 75.681,96 puandan tamamladı. BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 1.414,79 puan artarken, toplam işlem hacmi 3,8 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık endeksi yüzde 1,90 arttı, holding endeksi ise yüzde 1,41 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,89 ile ‘madencilik’, tek gerileyen ise yüzde 0,02 ile ‘Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı’ oldu.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X