Piyasalar için kritik gün

Piyasalarda 10 yıl aradan sonra ilk kez faiz artırması beklenen Fed’in kararı öncesinde güne zayıf bir başlangıç yaptı.

Piyasalar için kritik gün

Piyasalar için oldukça zorlu geçen bir yılın sonuna yaklaşırken, bugün adeta nefesler tutulmuş durumda. 

Aylardır merakla beklenen, yılın son ve en kritik Fed toplantısının sonuçları bu akşam açıklanacak. Fed’in bugün faiz artırımına gideceği konusunda piyasada görüş birliği var.

10 yıl sonra ilk faiz artırımı beklenen yılın son toplantısı öncesinde yurtiçi piyasalar zayıf bir açılış gerçekleştirdi. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 126 puan düşüşle 72.029 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,18 oranında değer kaybetti. 

VİOP’ta bu sabah BIST-30 endeksinin Aralık sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.14 düşüşle 88.8000 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL aralık sonu kontratları ise yüzde 0.32 yükselişle 2.9821 seviyesinde seyrediyor.

Dünü 2.96 civarında tamamlayan dolar/TL yeni güne 2.9645/2.9671 seviyesinden başladı. Dün akşam 3.10 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1038/3.1069; 3.24 civarında olan euro/TL ise aynı saatte 3.2432/3.2466 seviyesinde işlem görüyor.

Gözler Fed’de

Petrol fiyatlarının 11 yılın en düşük seviyelerinden sınırlı yükselişe geçmesi sonrası gelişmekte olan ülke para birimlerinde geçen haftadan beri yaşanan sert satış baskısı da dün itibarıyla azalırken piyasalar bugün ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararına odaklanacak.

İşlem hacimleri yeni yıl öncesi oldukça azalırken piyasalar bugün Fed’den bir faiz artışı yapılacağına artık neredeyse kesin gözüyle bakıyorlar ve daha çok faiz artışlarının önümüzdeki dönemde ne hızda devam edeceğine odaklanacaklar.

Fed yetkilileri Eylül ayında yayımlanan tahminlere göre 2016 sonunda faizlerin yüzde 1.375 düzeyinde olmasını beklerken, uzmanların gelecek yıl sonu tahmini yüzde 1 ile 1.25 aralığında bulunuyor.

Birçok yatırımcı Fed’in faizleri 2016 yılında en az iki kez artıracağını düşünüyor. Ama faizin üç veya daha fazla sefer artırılması da olasılıklar dahilinde.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, “Uzun süredir merakla beklenen Fed kararı bu gece saatlerinde geliyor. Fed’in faizlerde 25 baz puanlık bir artırıma gitmesi ve sonrasına ilişkin kademeli bir yol haritası sunması bekleniyor. Piyasa tepkisinin olumsuz olmayacağı kanaatindeyim” dedi.

Jeopolitik riskler izleniyor

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir gündem maddesi bulunmazken piyasalar hem içerideki hem de komşu ülkelerdeki jeopolitik riskleri ve yeniden gündeme gelen başkanlık sistemi ve referandum konusunu takip ediyor.

Bankacılar, Türkiye’nin doğu kentlerinde yaşanan askeri hareketliliğe de dikkat çekerken, piyasalar açısından bir risk unsuru olarak gördükleri bu hareketliliğin henüz piyasalarda tepki yaratmadığını ancak yakından izlendiğini belirtiyorlar.

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X