Piyasalar moral depoluyor

Türkiye’de son günlerde ekonomik ve sosyal alanda toplumun moralini yükselten gelişmeler, piyasaların da son 1,5 yılın en hızlı rallisini yapmasını sağladı.

Piyasalar moral depoluyor

Yurt genelinde terör olayları ve seçim süreciyle ilgili karamsarlığın, ekim ayında ekonomik ve sosyal alanda birbiri ardına gelen pozitif haberlerle yerini iyimserliğe bıraktığı görülüyor. Pozitif gelişmeler, yurt içi ve yabancı yatırımcıların Türkiye’nin geleceğine ilişkin ümitlerinin artmasına neden olurken, uzun zamandır piyasaların üzerindeki kara bulutların da dağılmaya başlamasını ve borsanın dolar bazında son 1,5 yılın en hızlı aylık yükselişi gerçekleştirmesini sağladı. Dünyanın en büyük havalimanı olacak ‘İstanbul Yeni Havalimanı’ ile ilgili gelişmeler, neredeyse donma noktasına gelen Türkiye’nin AB ile katılım müzakerelerinin tekrar ısınması, AB’nin sığınmacı krizi nedeniyle Türkiye’ye ekonomik destek sağlama ve vize muafiyeti konusuna olumlu bakılması yurt içi piyasalara para girişinin hızlanmasını sağlayan en önemli etkenler olarak dikkati çekiyor.

AVRUPA ETKİSİ DE VAR

Ekim ayı, sosyal olarak da moralleri düzelten gelişmelerin peş peşe geldiği bir dönem oldu. Bilim dalında ilk kez bir Türk, Nobel Ödülü’ne layık görülürken, futbolda A Milli takımımızın grup maçlarının son dakikalarına kadar bir gidip bir gelen Euro 2016 finallerine katılma biletini kapması sevinçle karşılandı. Sosyal ve ekonomik olarak oluşan pozitif havanın direkt yansıdığı piyasalarda, yurt dışında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırım sürecini öteleyeceği ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişlemeyi sürdüreceği beklentilerinin de eklenmesiyle ekim ayında döviz kurlarında yüzde 5’e yaklaşan düşüşler görülürken, BIST 100 endeksi de yatırımcısına dolar bazında yüzde 12’nin üzerinde kazandırdı.

FAİZ TEK HANEYİ GÖRDÜ

Bu süreçte TL varlıklara yabancı ilgisinin son bir yılın aksine hızlı bir şekilde arttığı açıklanan verilerle de görülürken, yerli yatırımcılar arasında da uzun zaman sonra ilk kez döviz kurlarında düşüşün devam edebileceği, borsanın yükselişinin sürdürülebilir olabileceği konuşulmaya başlandı. Eylül ayında neredeyse yüzde 12’ye kadar çıkan 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi ise Türkiye’ye ilişkin iyimserliğin artmasından bulduğu destekle yaklaşık 200 baz puan gerileyerek, tek haneli rakamları gördü.

SEVİNDİRİCİ HABERLER ARKA ARKAYA GELDİ

İstanbul’a yapılacak olan ‘Yeni Havalimanı’nın ilk etap yatırımına yönelik 4,5 milyar Euro’luk finansman paketine imzalar atıldı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyareti ile Türkiye’nin uzaya gönderdiği 7. haberleşme uydusu Türksat 4B’nin, Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden başarıyla fırlatılması da olumlu gelişmeler arasında yer aldı. ‘Asrın Projesi’ olarak ifade edilen ‘KKTC Su Temin Projesi’nin açılışı da yine bu dönemde gerçekleştirildi. Diğer önemli gelişmeler de şöyle sıralandı: ”Yerli otomobilin prototipleri tanıtıldı, ilk kez bir Türk bilim adamı Nobel’i kazandı. Milli takım gruplardaki son maç mucizesi ile Euro 2016’ya katılmayı hak etti. 12 aylık cari açık ise 43 milyar dolarla yaklaşık son 5 yılın en düşük düzeyine indi. Kutluğ Ataman’ın filmi Roma’da ödül kazandı.”

HABERİ PAYLAŞ
ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X